Amfora Cup Umag 2024

30. 6. 2024

Vážení čtenáři, dovolte, abychom se s vámi podělili o další velké dobrodružství, jež zažili fotbalisté FK Říčany v kategoriích mladší a starší žáci a mladší dorost. Ti totiž ve dnech 16.–19. 5. 2024 odcestovali do chorvatského města Umag, kde se zúčastnili mezinárodního fotbalového turnaje Amfora Cup 2024. Soupeřili tam s týmy z Itálie, Rakouska, Německa a Slovinska.

Než došlo na samotná fotbalová klání, užili si hráči plné dva dny plné společných chvil a odpočinku v resortu Canegra. Ten je tvořen plně vybavenými apartmány, umístěnými v krásném borovicovém háji, v bezprostřední blízkosti pláže Piranského zálivu. Naši hráči tak již v polovině května zažili první koupání v moři, slunění a plážový volejbal. Došlo také na týmovou procházku městem Umag, prohlídce sportovního areálu a nechyběly ani nákupy v tradičních stáncích přímořských letovisek.

Na dny příjemného odpočinku poté navazoval víkend plný fotbalu. Po velkolepém úvodním ceremoniálu, v němž nechyběly prezentace klubů, taneční vystoupení a ani česká hymna, se naši fotbalisté postupně poměřovali s fotbalovými týmy jiných zemí. Každá věková kategorie čítala celkem 8 týmů, rozlosovaných do dvou 4členných skupin. Výsledky soubojů ve skupinách pak určily soupeře z protější tabulky a jejich vzájemný souboj rozhodl o konečné umístění. Takto se mladší žáci utkali ve skupině s Italy, Rakušany a Němci, starší žáci svedli souboje o čelo skupiny s rakouským celkem LAC-Inter a dvěma italskými celky Polisportiva Stella a Accademia Varese. Mladší dorost pak postupně narazil na rakouský celek ASV13, slovinský tým ONŠ Golgeter Hajdina a německou fotbalovou akademii z Freihamu.

Turnaj, jenž byl po organizační stránce skutečně velmi dobře připraven, nabídl našim celkům zajímavou konfrontaci a možnost srovnání, na jaké úrovni se to vlastně vzhledem našim nejbližším zahraničním sousedům nacházíme. V přímých soubojích jsme mohli vidět a zažít úroveň technických dovedností, rychlosti, kondice, ale i kvalitu rozhodovacích procesů hráčů jednotlivých zahraničních celků. Naši hráči z tohoto pohledu získali velké množství nových zkušeností, zážitků, ale možná i další nový pohled na svůj sport, na to, jak ho lze hrát a jak k němu lze přistupovat.

A jak že jsme si to vlastně vedli po sportovní stránce? Naše nejmladší kategorie svedla náročná utkání, ale přes všechnu snahu to postupem do bojů o medailové příčky neskončilo. Starší žáci i mladší dorost si pak ve svých kategoriích vybojovali umístění na stupních vítězů: Starší žáci v utkání o bronz porazili rakouský celek ASV13 v poměru 2 : 0 a mladší dorost, rovněž v utkání o bronz, porazil rakouský celek SC Piesting 2 : 1. Z chorvatského Umagu tak do Říčan přivážíme nejen opálení, hromadu zážitků a zkušeností, ale i poháry a bronzové medaile.

Hráčům děkujeme za odvedené sportovní výkony a reprezentaci klubu i města za hranicemi naší země.

Lukáš Liolias, FK Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena