Celý svět v Říčanském lese

3. 1. 2014

V naší lesní školce není tedy žádná nuda. Je už od svojí podstaty takovým velkým akčním příběhem. Střídání ročních období sledujeme den za dnem při našich lesních expedicích a je až neuvěřitelné, jaký rozmanitý terén při nich musíme překonávat. V Říčanském lese máme na dosah vlastně celou zeměkouli. Z hustého jehličnatého lesa se stává jihoamerická džungle, kam bez průvodců a mačet není radno vyrážet, k srázům kolem takzvané „Dračí stezky“ je zase třeba vzít pořádné lano a karabiny. Jak jinak byste mohli slanit pro opravdové dračí zuby, nebo se nechat posadit do improvizované lanovky a překonat tak s pomocí ostatních Pramínků hluboký kaňon? 


Potok se kroutí jako had listnatým údolím a když zaprší, je z něj divoká řeka plná peřejí, které je třeba zkrotit stavěním hrází. Máme tu tůně, kde se rodí žáby, několik rybníků a kolem nich rozsáhlé stepi a rákosová pole. Hned za domkem zase nebezpečně vysoké trávy plné zvěře, po jejichž vyšlapaných chodnících jdeme vždy pohromadě a plašíme bubnováním divočáky. Les kolem studánky a blízkých pramenů se vždy promění na pohádkovou krajinu skřítků a vodních víl a přes borovicový háj se zase dostaneme až do dalekého Japonska. Ano, v říčanské japonské zahradě jsme častými hosty.

A když napadne sníh a zamrznou vody, můžete s objevováním začít nanovo, každý kout je rázem zase úplně nové místo. Tohle všechno jsme zažili teprve od září. Přestože jsme si v prosinci moc sněhu a mrazu neužili, dostalo se nám i tak rovnoměrně sluníčka i deště, a to už je spousta legrace. Čím rozdílnější počasí je, tím více krajin máme k dispozici.

Tak nám držte palce, ať hodně prší, mrzne, fouká vítr anebo padá sníh! My budeme připraveni na všechno.

Za třídu Pramínků

Radim Výchopeň, lektor

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena