Co je nového na GYRI

30. 6. 2024

Každý konec může být i novým začátkem

Tak je nás dočasně zase o něco méně. Naši maturanti – nyní absolventi – převzali 30. 5. 2024 při slavnostním setkání v aule školy maturitní vysvědčení a jejich cesta za vzděláním bude pokračovat jinde. Přejeme jim všichni, aby je jejich šťastná hvězda vedla životem bezpečně, a věříme, že budou na gymnaziální léta vzpomínat s radostí.

Byli jsme při tom! Veletrh vědy 2024

Veletrh vědy zahrnuje interaktivní expozice a přináší nový způsob, jak se s vědou seznámit. Umožňuje nejenom smyslové vnímání, ale dovoluje účastníkům aktivně se zapojit a lépe pochopit složité vědecké principy. Probouzí zvídavost, kreativitu a na své si přijde jak milovník přírodních věd, tak i příznivec oborů humanitních. Zúčastnit se veletrhu mělo možnost i našich 75 studentů. Co vše jsme mohli shlédnout? Nadšení jsme byli z fascinujících chemických pokusů, biologických experimentů nebo fyzikálních ukázek, vědeckých dílen a laboratoří AV ČR, prestižních vysokých škol a inovativních firem. Zúčastnili jsme se i dvou programů: Zkrocení energie a Souboj lidského mozku a umělé inteligence. Program věnovaný AI nás velmi zaujal, mohli jsme se aktivně zapojit do panelové diskuse a mluvit např. o tom, zda má AI schopnosti blízké lidskému mozku, jak AI napodobuje jeho chování nebo v čem je náš mozek jedinečný. Veletrh vědy byl velmi zajímavý a nerozhodnutým studentům mohl posloužit při výběru vhodného oboru na vysoké škole. Ukázal krásu přírodních, technických a společenských věd a aplikací teoretických poznatků, které známe z výuky. Zažili jsme tak vědu na vlastní kůži!

Dagmar Řeháková

Naše účast v projektu Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol, tercií a kvart víceletých gymnázií. Za naše gymnázium se ho zúčastnil tým ve složení Ema Pohnětalová a Vítek Klíma z V3 a Sofie Gallová s Jolanou Šafaříkovou z V4 s příběhem únosu autobusu se studenty a profesory našeho gymnázia v roce 1978 podle vzpomínek jedné z přímých účastnic paní Hany Hřivnáčové. Hodnocení odborné poroty bylo výborné. Na slavnostním setkání v koncertním sále ve Staré radnici převzali hodnotné ceny nejen žáci, ale i jejich učitelé, kteří jim byli nápomocní. Blahopřejeme!

 

Dagmar Řeháková

Odkaz na shlédnutí animace příběhu:
Říčansko (2023/2024) – Příběhy našich sousedů (pribehynasichsousedu.cz)

 

PŘÍPRAVNÉ KURZY K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM 2025

Gymnázium Říčany pořádá ve šk. roce 2024/2025 přípravné kurzy z českého jazyka a matematiky pro žáky 5. a 9. ročníků základní školy.

Termíny: úterý 15.30–17.40 nebo sobota 8.30–10:40 (vždy 60 min ČJ a 60 min MAT + 10 minut přestávka mezi jednotlivými bloky).

Cena: 4000 Kč/pololetí (pololetí = 12 lekcí). 1. pololetí: září–prosinec, 2. pololetí: leden–březen

Přihlášení: na adrese pripravny_kurz@gyri.cz, specifikujte, o kterou úroveň (5. nebo 9. ročník) a o který kurz (úterý nebo sobota) máte zájem.

MaturantiVeletrh vědyPříběhy sousedů

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena