Dějepisné projekty

30. 6. 2024

Kameny zmizelých

Když jsme se před rokem na jaře rozhodli zapojit do projektu Kameny zmizelých, netušili jsme, jak moc se stane téma zase živým. V rámci tohoto grantu naši osmáci a deváťáci navštívili workshopy v Židovském muzeu v Praze, nahlédli do několika synagog a na starý židovský hřbitov, vydali se na exkurzi do Terezína, některé třídy nelehké téma ztvárnily výtvarně a díla byla pak krátce k vidění v chodbě nové haly místního gymnázia a nyní jsou vystavena u nás ve škole. K tématu proběhla i malá čtenářská dílna a školní knihovna se rozrostla o knihy zachycující období holokaustu.

Vrcholem celého projektu bylo letošní slavnostní pokládání kamenů zmizelých, následované divadelním představením Alma Rosé, které zachycuje skutečný tragický příběh světoznámé houslové virtuosky židovského původu.

 

Příběhy našich sousedů

Už tradičně jsme měli také tým v projektu Příběhy našich sousedů. Tři žákyně se během druhého pololetí věnovaly zpracování životního příběhu paní Ivany Dohnalové, rodačky z Kuří. V rámci projektu navštívily archiv, mluvily s pamětnicí, zúčastnily se různých workshopů, a hlavně aktivně tvořily. Svou práci úspěšně prezentovaly na konci května v budově Staré radnice.

Jedním z výstupů je také krásné komiksové zpracování, které po výtvarné stránce zpracovala Anna Horníková.

 

Exkurze Lidice

Už mimo projekty, ale také tradičně, se osmáci vydali navštívit Památník Lidice, tentokrát ani ne týden před smutným výročím vyvraždění a zdevastování této obce. S průvodkyní si připomněli celý tragický příběh, prohlédli si expozici v památníku, rosarium i pomník zavražděných dětí. Toto dílo sochařky Marie Uchytilové má i drobnou a mnohem veselejší vazbu na Říčany, neboť její sousoší Šťastné děti byste našli u jedné z místních mateřských škol.

 

Branný závod

Pokud jste někdo byli letos 28. května v dopoledních hodinách na vycházce u Marvánku, určitě jste si všimli červených fáborků a čtyřčlenných družstev, jež se účastnila našeho každoročního závodu. Ten má žáky prověřit především ve znalostech ze zdravovědy, ale trochu také z fyzické zdatnosti. Není úplně důležité zvítězit, ale spíš si vyzkoušet, zda a jak si jsem schopný poradit. Letos nám počasí příliš nepřálo a týmy sedmáků absolvovaly celý závod ve vydatném dešti. Sluší se říct, že je to nezaskočilo a závod i přes nepřízeň počasí všichni statečně dokončili.

Barbora Klímová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena