Dobročinný obchůdek na náměstí se převléká do podzimního

28. 9. 2024

Vážení přátelé Koloběhu a milovníci výletů,Pokud se k nám aktuálně chystáte s nějakým oblečením, moc prosíme, aby už bylo do chladnějšího počasí. Letní kousky se nám v hojné míře podařilo poslat dále do oběhu, zbytky jsou uklizeny a chystáme se na první sychravé dny. Máme dostatek sak a bund, svetrů a mikin, polobotek, v záloze už čekají také dámské kozačky. Byť už delší dobu nepřijímáme elektronické přístroje, občas nám někdo přeci jen „vnutí“ tu lampičku, tu waflovač, tu domácí pekárnu nebo mixér. Sice bez záruky, leč všechny přístroje vyzkoušené, funkční a za zlomek původní ceny.

Studentům seniorům, kteří právě zahajují druhý rok svého studia na Umělecké akademii třetího věku, chceme popřát krásný a úspěšný akademický rok 2024/25. Ať už se na ZUŠ Říčany pod vedením zkušených pedagogů učí ovládat hudební nástroj, svůj hlas, tužky a štětce nebo taneční kroky, máme radost, že neztrácejí elán a odhodlání. Za pár měsíců snad zase budeme moci jejich pokroky a úspěchy obdivovat při veřejných produkcích.

Srdečně vás zveme na krásný koncert duchovní hudby, která se rozezní v říčanském chrámu sv. Petra a Pavla. Pěvecký sbor Vox nymburgensis se sbormistrem Janem Mikuškem už naše publikum poznalo z té „veselejší“ stránky, když před rokem uvedl v Koncertním sále Staré radnice program swingu a evergreenů. Tentokrát předvede své umění v duchovním repertoáru starých mistrů i autorů současnosti. Přijďte se přesvědčit o tom, že tzv. stará hudba nestárne a že i ta moderní, když je psána s pokorou, vás může vzít za srdce. Vzrušující cesta od baroka po současnost, od Monteverdiho a Černohorského až k žijícím skladatelům světového renomé, včetně Arva Pärta nebo Mortena Lauridsena. Těšíme na setkání v neděli 13. října v 17 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Říčanech.

Eva Hazdrová Kopecká

S Koloběhem na výlet

Vážení výletníci, v době psaní tohoto příspěvku venku ještě panují letní vedra, ale všichni víme, že čas letí jako bláznivý… Závěr třetího ročníku seriálu výletů po krásách naší země už připomene blížící se vánoční svátky. Ve středu 13. listopadu navštívíme Jindřichův Hradec, město s bohatou betlémářskou tradicí. Jeho nejproslulejším exponátem jsou Krýzovy jesličky, největší lidový mechanickým betlém na světě. Jsou zapsané i v Guinessově knize rekordů. Tento unikátní betlém je sedmnáct metrů dlouhý a dva metry vysoký, na ploše šedesáti metrů čtverečních je umístěno třináct set devadesát osm figurek lidí a zvířat, sto třicet tři z nich se pohybuje. Původní mechanismus byl poháněn ručně, nyní je napojen na elektromotor. Jindřichohradecký měšťan a punčochářský mistr Tomáš Krýza ho tvořil více než šedesát let. Náročné generální restaurování betlému probíhalo dlouhých sedm let, od loňského roku je opět vystaven v celé své původní kráse. V Muzeu Jindřichohradecka v krásných prostorech bývalého jezuitského semináře si prohlédneme i další zajímavé expozice: Vzpomínka na Emu Destinnovou, Jihočeská Lada, Lékárna u Panny Marie Pomocné, Letecká bitva v protektorátu, Cechy a řemesla atd., jistě vás zaujme i aktuální výstava Páni, dámy, plesová sezóna začíná. Při odpolední procházce městem se podíváme i do areálu minoritského kláštera s kostelem sv. Jana Křtitele, kde má muzeum další expozice.

Cena výletu: 590 Kč pro říčanské seniory, 690 Kč pro mimoříčanské náhradníky. Uhraďte prosím do 8. listopadu.

Přihlášky: od úterý 22. října SMS zprávou na tel. 739 989 672.

Odjezd: v 7.00 od Penny marketu Říčany.

Martina Vavřincová podle podkladů paní Ivy Dvořákové

Přílohy:

VOX Říčany final.pdf (108 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena