Druhá fáze rekonstrukce VO je pokrok, ale zase jen napůl

28. 9. 2024

MěÚ Říčany připravuje 2. fázi rekonstrukce veřejného osvětlení. Potěšilo mě, že jsem v zadávací dokumentaci nalezl požadavky na dva ze tří pilířů kvalitního osvětlení: 1. spektrum bez modrého světla a 2. tlumení v době nočního klidu.

Je to průlom v mnohaletých jednáních s vedením města, v posledním roce ve spolupráci s kolegy z Astronomického ústavu v Ondřejově.

Zarazilo mě však, že i přes naše jednání dokumentace opět nezmiňuje 3. pilíř, tj. požadavek bočního stínění. Stínění je důležité nejen z hlediska ochrany zdraví a životního prostředí, ale také z hlediska samotné osvětlovací funkce. Svícení do stran vede k oslňování a zhoršení vidění. Na železnici je odjakživa samozřejmostí. Požadavek bočního stínění VO je zahrnut v doporučeních Ministerstva životního prostředí. Obrovský rozdíl v kvalitě stíněného a nestíněného osvětlení si každý může v Říčanech ověřit v ulici Nad Bahnivkou u křižovatky s Makovou.

Povinnost bočního stínění vyplývá z § 1013 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku: „Zakazuje se přímo přivádět imise [světla] na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda.“ Zákon č. 89/2012 Sb., o životním prostředí, dále stanovuje například povinnost předcházet znečišťování životního prostředí (§ 17) a přípustnou míru znečišťování, která musí být v souladu s dosaženým stavem poznání tak, aby nebylo ohrožováno zdraví lidí a další živé organismy (§ 12). Stav poznání ukazují desítky tisíc studií dokazujících negativní (doslova smrtelný) vliv světla v noci na člověka a ostatní organismy.

S těmito fakty byli v letech 2018–2024 opakovaně seznámeni všichni odpovědní zaměstnanci MěÚ a vedení města. Již rok a půl o něj peticí žádají obyvatelé Říčan (https://shorturl.at/Jg3RM).

Apeluji na vedení města, aby požadavek postranního stínění zahrnulo do smlouvy o dílo. Ignorace triviálních zásad osvětlování zvýší riziko právních sporů a náklady na opravu VO nevyhovujícího zákonům.

David Rajmon

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena