Geologická výprava

30. 6. 2024

V pátek 5. dubna odpoledne započala na vlakovém nádraží v Říčanech další výprava členů geologického kroužku naší školy. Tentokrát měli namířeno směrem k Jičínu – přesně do obce Libuň.

A tak skupina A (jedenáct mladých geologů pod vedením pana ředitele Bednáře) odjela veřejnou dopravou směr Praha – Nymburk – Jičín – Libuň. Skupina B (paní učitelka Prchalová s batohy, geologickými kladivy, majzlíky a zásobou potravin) zamířila osobním autem převzít objednané ubytování v apartmánech v Libuni, které bylo opravdu perfektní. Večer strávili členové výpravy ubytováním, degustací všeho, čím je vybavily z domova pečlivé maminky, ale hlavně plánováním dalšího dne. Bylo rozhodnuto, že postupně navštívíme tři lokality v nedalekém okolí.

Druhý den ráno (po bohaté snídani) se všichni na etapy přemístili autem do kamenolomu Doubravice, který je znám svými unikátními acháty, jaspisy a ametysty v melafyrovém podloží. Nejprve se naši geologové rozešli a každý se snažil nalézt nějaký pěkný vzorek samostatně. Pak ale přišel okamžik, kdy byla objevena v úrovni terénu krásná žíla jaspisu a křemene. Od té chvíle pracovali všichni společně. Začali žílu postupně odhalovat. Tak jste mohli vidět skupinu dětí úporně bušících a lámajících horninu pod sebou. Po téměř čtyřech hodinách vyčerpávající práce na plném slunci (a letos v dubnu bylo mimořádně teplo) byla odhalena a nakonec i odlámána žíla v délce asi 1 m o mocnosti cca 25 cm. Jáma, kterou děti vykopaly, byla přes metr dlouhá a hluboká místy až 80 cm. Všichni byli vyčerpaní, špinaví a hladoví, ale úlovek stál určitě za to.

Na dalších dvou lokalitách – v údolí Cidliny a v Morcinově – už nálezy nebyly tak výrazné. I když se k jednotlivým lokalitám mladí geologové přibližovali autem, nachodili nemálo kilometrů a mnohdy i poměrně nepříjemným terénem. V každém případě večer padli všichni do postelí unavení, ale spokojení. V neděli dopoledne se všichni vrhli na omytí a zabalení vzorků, úklid chaty a pak už je čekala jen cesta domů.

Tak zase na podzim…

Lenka Prchalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena