Gymnázium Říčany

31. 5. 2024

Den Země

V úterý 23. dubna pořádala naše škola již 6. ročník oslavu svátku Den Země. Akce, na jejíž přípravě a organizaci se jako pokaždé podíleli dobrovolníci z řad studentstva, přilákala mnoho základních škol z Říčan a blízkého okolí. Dorazilo téměř 700 žáků a mohli se dozvědět u stánků připravených studenty na školním pozemku vedle nové haly mnoho zajímavostí o jednotlivých aspektech přírody a její ochrany Uvnitř školní budovy je pak čekaly další názorné ukázky, jako např. Foucaultovo kyvadlo, virtuální realita či naše nová biologická učebna a chemická laboratoř, kde se žáci dozvěděli i leccos ze základů této přírodní vědy. Žáci každé školy, která nás navštívila, zasadil do betonových tvárnic u haly kytičku a tak zanechali svou „ekostopu“. Doufáme, že si všichni zúčastnění akci užili a že nás navštíví i příští rok.

Martin Kundrát, kvinta

 

Přednáška o právu a korupci v Gymnáziu Říčany

Dne 23. dubna se v Gymnáziu Říčany uskutečnila přednáška Mgr. Petry Audové v rámci hodin semináře práva pro studenty maturitních ročníků. Tématem přednášky byla činnost neziskové nevládní organizace Transparency International ČR, která se zabývá problematikou korupce nejen v ČR. Přednáška nebyla pouhým výkladem, ale interaktivním zážitkem. Moderní způsob přednášky umožnil studentům aktivně se zapojit do diskuse o probíraných tématech. Přednáška poskytla nejen cenné poznatky, ale také inspirovala studenty k zamyšlení nad tím, jak mohou i oni sami přispět k boji proti korupci a k budování společnosti založené na spravedlnosti a transparentnosti.

Tomáš Orava, C4

 

Soutěž Goethe institutu – Společně v Evropě

Dne 5. března jsem se se spolužačkou Annou Konrádovou účastnila školního kola soutěže Gemeinsam in Europa (Společně v Evropě). V rámci soutěže jsme natočily video, ve kterém jsme upekly a představily jedno typické české jídlo a jedno rakouské. K našemu údivu jsme postoupily i do celostátního kola, které proběhlo 14.–17. dubna v Praze. Do Prahy jsem ale nejela s Aničkou, která se nemohla účastnit, ale se Zdeňkem Ďurišem z C2, který byl vybrán jako náhradník. Soutěž probíhala čtyři dny. Panovala skvělá nálada a i můj prvotní strach z toho, že nikoho nebudu znát, okamžitě zmizel. Zdeněk i já jsme sice dál nepostoupili, ale odnášíme si skvělé zážitky i nová přátelství.

Ema Trulleyová, C1

 

Exkurze do Pražského literárního domu

Dne 25. dubna navštívila třída septima Pražský literární dům autorů německého jazyka. Zprvu studenty uvítal menší, poněkud schovaný bílý domek. V něm pak začal program o německy píšících autorech v Praze. Nejdříve studenti zhlédli video o zakladatelce Pražského literárního domu Lence Reinerové. Následně byla představena historie pražské německé literatury i její představitelé. Jak se studenti dozvěděli, nejedná se pouze o Franze Kafku, ale i o Gustava Meyrinka, Maxe Broda, Raniera M. Rilkeho, Franze Werfela a o mnoha dalších. Studenti si poté prohlédli Dům i stálou expozici a knihovnu a posléze je čekala literární rallye. V rámci malých skupin vyplňováním různých úkolů (bounds) objevovali v Praze místa spjatá s autory pražské německé literatury. Exkurze byla velmi vydařená a všechny studenty zaujala.

Kateřina Schmiedlová, V7

 

Celostátní kolo Geologické olympiády

Ve dnech 7.–10. 5. 2024 se konalo celostátní kolo Geologické olympiády, které letos proběhlo ve Střední uměleckoprůmyslové škole sochařské a kamenické v Hořicích. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. V kategorii A nás reprezentoval kvartán Michal Tměj, který se umístil na výborném 2. místě. Gratulujeme!

Dagmar Řeháková

Den ZeměPřednáška o právu a korupciSpolečně v EvropěLiterární důmCelostátní kolo Geologické olympiády

Přílohy:

POZVÁNKA NA PLES GYRI.pdf (1043 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena