Gymnázium, Říčany – Komenské náměstí

3. 1. 2014

Novoroční přání  

Všem přejeme, aby nám nový rok 2014 přinesl mnoho zdraví i štěstí a radosti, abychom nacházeli nové přátele, ale neztráceli ty staré, aby nás nikdy neopouštěla naděje v lepší zítřky.

                                                        ředitelka školy a pedagogický sbor GŘ

 

Den otevřených dveří

 

Ve středu dne 4. 12. 2013 se na našem gymnáziu uskutečnil „den otevřených dveří“. Gymnázium bylo v tento den přístupné veřejnosti, a tak se mohli budoucí uchazeči o studium i jejich rodiče seznámit se studijním programem i prostředím školy. Mnozí současní studenti ve spolupráci se svými vyučujícími připravili pro tento den demonstrace pokusů, ukázky práce z různých předmětů a zájmových kroužků. Vedení školy poskytovalo každou celou hodinu informace v aule školy a odpovídalo i na případné dotazy.

Potěšil nás zájem o studium na naší škole.

Druhý termín „dne otevřených dveří“ je 29. 1. 2013. Vás, kteří jste neměli možnost nás navštívit v prvním termínu, srdečně zveme!

                                                                                                  

Úspěchy našich studentů

Velmi dobrých výsledků dosáhli naši žáci v celostátním kole soutěže „O klobouk kouzelníka Pokustóna“. Žákyně primy M. Kořenová a K. Podlucká obsadily 9.–10. místo, K. Dorňák ze sekundy 15. místo a tercián D. Tichý se umístil na 19. místě.

Tradicí se již stává výborné umístění studenta maturitního ročníku L. Pavelky, který v celostátní literární soutěži „Cena Waltera Sernera“ získal 3. místo.

Blahopřejeme!                                                                                                                         

 

Síla lidskosti                                                                                                                  

Čtvrtek 21. listopadu 2013 nabídl větší části studentů gymnázia emocionální zážitek. Do Říčan zavítal dramaturg Zdeněk Tulis s dokumentárním filmem slovenského režiséra Matěje Mináče Síla lidskosti, který vypráví doslova strhující příběh o záchraně 669 dětských životů sirem Nicholasem Wintonem.

Tento britský gentleman vynaložil v období před vypuknutím 2. světové války veškeré úsilí, aby odeslal do bezpečí své rodné země co možná nejvíce nevinných dětí z tehdejšího Československa. Vypravil celkem 8 vlaků s téměř 700 dětmi, které naposledy objaty svými rodiči odjely vstříc náručím náhradních rodin v naději na přežití. Wintonův devátý transport, plánovaný na přelom srpna a září 1939, však z důvodu započetí války už neproběhl.

Snímek, oceněný mj. Mezinárodní akademií televize, umění a věd v New Yorku, vyvolal v sále říčanského kulturního domu nezvyklou atmosféru, v několika případech dokonce dohnal až k slzám. Program pokračoval besedou s panem Tulisem, který divákům ochotně zprostředkoval pocity ze setkání s dodnes žijícím N. Wintonem (104 let) i několika zachráněnými dětmi. (celé znění článku na webu školy)

 A. Sekeráková, 4. A

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena