Kauza výstavby společnosti RIM nazvaná jako Bydlení v Alejích začala v roce 2005. Připomeňme si, jaké byly původní záměry.

27. 6. 2014

Od roku 2006 říčanská veřejnost bojuje proti této developerské vizi, která by znamenala totální proměnu klidné vilové čtvrti u nádraží na sídliště s katastrofální dopravní obslužností. Hlavním aktérem je občanské sdružení Fialka a přímí sousedé výstavby. Výsledky jsou celkově pozitivní.

Soudů proběhlo jich několik. Podstatný je rozsudek Městského soudu v Praze, který loni zrušil územní rozhodnutí na základě žaloby podané v roce 2009. /www.ricany.cz/rozsudekvalejich/ Soud považuje za důvodné tyto námitky:

Chyby rozhodnutí ve vztahu k územnímu plánu

5. Nerespektování plochy pro parkovou zeleň

9. Námitka proti podlažnosti

10. Námitka proti nerespektování jednotlivých funkčních ploch územního plánu

Procesní chyby

2a/ stavební úřad nerozhodl o námitkách Jany Sallerové

7/ dotčené orgány se nevyjádřily k rozšíření žádosti o vydání ÚR

13/ stavební úřad nerozhodl o starších námitkách žalobce

Z tohoto rozsudku, který potvrdil i Nejvyšší soud, vyplývá, že územní rozhodnutí pro stavbu je v rozporu s územním plánem města a nebyly dostatečně vypořádány připomínky obyvatel.

Z vadného územního rozhodnutí však vychází stavební certifikát pana Miloslava Bejdy z roku 2009. Město ho soudně také napadlo, ale až po volbách. Tedy již po zákonném termínu 1 roku. Po čtyřech letech soudů se tedy vyjevila poněkud trpká pravda. Díky spolupráci mezi bývalým vedením radnice a developerem - společností RIM se podařilo prosadit a zčásti postavit projekt, který nerespektuje to, že u Cesty Svobody měl být park a bytové domy jsou navíc o jedno patro vyšší, než se smí. Chyby jsou vážné a debata je velmi vypjatá, a proto jsem požádal o převedení celého spisu z důvodu podjatosti na jiný stavební úřad. Zákonných prostředků, jak docílit toho, aby se výstavba domů F, B a C dostala do souladu s územním plánem, je už však málo. Ty postavené už stojí a nikdo je bourat nechce.

V.Kořen – starosta města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena