Klidné město jako cesta k občanské společnosti

27. 6. 2014

Vážení sousedé a občané města Říčan, dovolím si na začátek svého příspěvku vyvrátit jeden, silně zakořeněný, mýtus, který říká, že v politice nemá smysl o nic se snažit, protože se stejně nic nezmění. Hluboce s tímto názorem nesouhlasím, protože vyjadřuje pasivitu a jistou odevzdanost nás, obyvatel a voličů. Do jisté míry však tento postoj chápu, lidé jsou znechucení a otrávení politiky a politikařením na všech úrovních řízení státu. Máme svobodu a demokracii, o jaké se nám v minulém režimu ani nezdálo, ale tato demokracie má mnoho vad na kráse. Bohužel se do politiky za posledních dvacet roků dostalo veliké množství vyžírků, kteří mají funkce a pozice jako zdroj osobního obohacení. Za těch dvacet roků se z politických stran staly v mnoha případech zlodějské organizace, které loupí veřejné peníze na všech úrovních. Bohužel je to také daň za 40 roků komunismu, který systematicky ničil elitu národa (znárodnění soukromého majetku, dvě vlny emigrace po roce 1948 a 1968). Po listopadu 1989 se ti schopní z nás pustili do obnovy vrácených majetků, do podnikání a do sbírání zkušeností v zahraničí. Politiku jsme přenechali lidem, kteří by v privátní firmě nehráli ani dvacáté páté housle. Je neuvěřitelné jací podržtaškové a nýmandi se dostávají častokrát do veřejných funkcí! Co jim chybí na kompetencích a na morálce, nahrazují drzostí. Politické partaje připomínají stojaté vody, ze kterých čas od času vystrčí hlavu nějaký prapodivný živočich, aby zaskřehotal a zase zmizel v hlubinách.

Ale vraťme se k prvotní myšlence. Trochu jsem uhnul od tématu, ale považuji předchozí odstavec za důležitý pro pochopení následujících řádků. Vždy je nutné podrobit aktuální stav analýze a nazvat věci pravými jmény, aby poté bylo možné najít východiska. A východiska existují. My, voliči a občané máme velikou moc, ačkoli je uplatnitelná pouze jedenkrát za volební období. Abychom ji mohli plně využít, musíme být aktivní. Musíme se zajímat o to, co se děje v našem okolí, v našem městě. Musíme vědět, kdo nás zastupuje na radnici, co dělá a jaké hodnoty prosazuje. Demokracie a svoboda není něco, co je tu navždy a beze změn. O demokracii je potřeba neustále usilovat a být současně na pozoru, protože svoboda dává příležitost také těm, kteří ji zneužívají.

Sdružení nezávislých kandidátů Klidné město reprezentuje naše místní spoluobčany, kteří mají svoje profese a zaměstnání a práci pro město dělají jako službu. Současně toto sdružení ukazuje směr, kudy se bude demokracie ve 21. století ubírat. Budoucnost je v občanské společnosti, která se buduje odspoda aktivitami občanů v lokalitách, kde žijí. Republika nepatří politikům, ale obyčejným lidem. V roce 2010 obyvatelé Říčan dokázali, že pozitivní změna je možná. Říčany se pod vedením Klidného města rozvíjí citlivě a žádoucím směrem. Máme stále více finančních prostředků na investice a na obnovu zanedbané infrastruktury. Korupce nemá na radnici místo a bez úplatků jde vše snáz a lépe. Jsem přesvědčen, že nastartovaný pozitivní směr Říčany udrží také v dalších letech.

Vladimír Polánský

předseda občanského sdružení Klidné město a radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena