M ČR družstev do 15 let – bramborová

30. 6. 2024

O víkendu 25.–26. 5. se v krásném reprezentačním sále Regionálního muzea v Chrudimi hrálo M ČR družstev starších žáků. Pořadatelem byl známý kolektiv ze Zaječic. Účast byla rekordní. 73 družstev, 463 dětí ještě nikdy v 60leté historii nehrálo. Celkový počet účastníků byl 646.

Zlaté medaile získalo družstvo ŠK Staré Město A. Nám se tedy nepodařilo obhájit loňské zlato, což je celkem pochopitelné. Věková obměna se týká všech družstev. Přesto je 4. místo vynikající. Nastoupili jsme v sestavě: D. Martirosyan, J. Síleš, R. Popov (nejúspěšnější hráč družstva), V. Starý (host), E. Kolář, N. Kůsová.

 

Otevřené M ČR amatérů

KŠ Říčany byl spolupořadatelem M ČR amatérů v šachu. Hrálo se ve dnech 7.–12. května v Hluku na Moravě. Hrál se jak praktický šach, tak i rapid šach a blesková hra. Kdo je amatér a kdo se mohl zúčastnit? Každý hráč, jehož FIDE rating byl nižší než 2300 bodů. Hráč nesměl být držitelem mistrovského nebo velmistrovského titulu.

Hrálo se v prostorné Sportovní hale Říčanya účast byla mimořádná. Celkem se na startu sešlo 297 hráčů z ČR, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska, Belgie, Německa, Itálie, Francie, Tuniska a Indie, Pro naši velkou výpravu, která čítala 36 hráčů, to byla skvělá příležitost a zkušenost. Nejúspěšnějším hráčem ve vážných partií byl na 10. místě M. Hlavina. V rapid šachu skončil S. Stárek na 3. místě a v blesku na 4. místě J. Ocelák.

 

ME školní mládeže – Irsko

Ve dnech 31. 5. – 7. 6. 2024 probíhal v irském Limericku šachový turnaj European School Chess Championship. Turnaj byl rozdělen do 6 kategorií: U7, U9, U11, U13, U15 a U17. Účastnilo se 191 hráčů ze 17 evropských zemí.

Českou republiku reprezentovalo 8 dětí. Mezi nominovanými byl i náš Tomáš Gernert a umístil se nejlépe se z českých reprezentantů. V kategorii (O11) skončil na 5. místě.

Historického výsledku dosáhli turečtí hráči, kteří získali všech 12 zlatých medailí ve všech kategorií a celkem 28 medailí (12 zlatých, 8 stříbrných a 8 bronzových). Jejich umístění není překvapením, protože v Turecku jsou šachy povinný předmět. Jedná se o dlouholetý přístup Turecka k šachu, respektive k tomu, že šachy jsou pro mládež velkým pomocníkem pro další životní uplatnění.

 

Šachy na peronu říčanského nádraží

V sobotu 18. května jsme uspořádali turnaj v rapid šachu, zároveň jako 8. ročník Memoriálu Fr. Říhy. Jako hrací místnost jsme zvolili peron říčanského nádraží a restauraci U Kamila. Kapacitu 76 hráčů jsme beze zbytku naplnili. Jenom domácích hráčů přišlo 42. Radost jsme měli i z 4 nově příchozích, neregistrovaných hráčů. Celkovým vítězem se stal J. Němec, který nenašel přemožitele po všech 9 kol.

Jaroslav Říha

Sál ChrudimM ČR amatérů HlukME Irsko- nástupTomáš GernertŠachy na peronu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena