Martin Altrichter: Bruslařská i hokejová historie má v Říčanech obrovskou tradici

2. 5. 2014

Bývalý hokejový brankář Martin Altrichter (41), který chytal například za Slavii, Znojmo a největší úspěch slavil se Zlínem, získal od města Říčany do pronájmu celý areál bývalého zimního kluziště. Nejdříve zde chystá demolici zchátralých budov a nejpozději do června 2016 chce vybudovat v Říčanech nový zimní stadion. Jak bude stadion vypadat a kdo jej bude využívat?                                      

Na konci loňského roku s vámi město uzavřelo nájemní smlouvu na areál bývalého zimního stadionu v Říčanech. V březnu zastupitelé schválili likvidaci několika nepotřebných a neupotřebitelných budov a oplocení v tomto areálu. Jaké budovy se odstraní?

Z důvodu stavu stávajících budov je nutné zbourat téměř vše. Zůstat by měla pouze trafostanice, ke které by měla být připojena nová hala.

Kdy se začne s demolicí a jak dlouho potrvá?

Jelikož má nájemní smlouva počátek účinnosti k 1. 9. 2014, a to z důvodu rekonstrukce kanalizace v Říčanech (pronájem daného pozemku stavební firmou), počítám s demolicí ihned po převzetí pronajatých pozemků.

Poté zde plánujete postavit nový zimní stadion. Jak bude vypadat?

Při projektování rekonstrukce zimního stadionu jsem dal zadání projektové kanceláři a myslím, že se ho projektanti chytli s velkou vervou a výsledek je velmi vkusné urbanistické, praktické i ekonomické řešení. Tento stadion bude krytý, nabídne dvě ledové plochy, kabiny pro hráče i veřejnost, sportovní obchod, posilovnu, restauraci nebo rychlé občerstvení.

Jaké důvody vás vedly k rozhodnutí obnovit v Říčanech bruslařskou historii a investovat do nového zimáku?

Po skončení své aktivní hráčské kariéry se věnuji trénování mládeže a skoro každý den narážím na zoufalý nedostatek volných kapacit ledových ploch. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím tuto situaci alespoň částečně změnit. Bruslařská i hokejová historie má v Říčanech obrovskou tradici, bydlím asi 7 km od Říčan, a když se k tomu přidá pohled vedení města, které se snaží žít sportem a podporovat veškeré sportovní aktivity, vesměs nebylo co řešit. Samozřejmě i vhodnost pozemku pro takovou stavbu měla velký vliv na moje rozhodnutí.

Kdy plánujete zahájit jeho výstavbu a kdy by mohla být stavba dokončena?

Výstavbu bych chtěl samozřejmě zahájit v co nejkratší době po převzetí pozemku. Nejzazší termín dokončení stavby je 30. 6. 2016.

Komu bude stadion především sloužit? Konkrétnímu hokejovému klubu nebo i veřejnosti?

Zimní stadion bude sloužit převážně veřejnosti formou veřejného bruslení, dále počítám se zvýhodněnými, tím pádem velmi přijatelnými cenami pro školy a školky. Nutností bude i komerční využití. Rád bych navázal na tradici klubu SSC Říčany a založil mládežnický klub především pro děti z Říčan a okolí. Další využití vidím také v pořádání mládežnických mezinárodních turnajů. Není vyloučena ani moje aktivní účast v mužském týmu SSC Říčany.

Máte již rozpracovaný plán, jak získávat finance na provoz stadionu? Kolik bude stát například vstupné?

Provoz zimního stadionu by měl být samofinancovatelný z pronájmu ledové plochy za komerčním účelem.

Jaké náklady si vyžádá samotná výstavba a kdo ji bude financovat?  

Rozpočet výstavby je dle dosavadních informací cca 90 milionů Kč s tím, že probíhají soutěže, jak na stavbu, tak na technologii a já věřím, že se nám rozpočet podaří ponížit. Financování je zatím zajištěné částečně z vlastních zdrojů, investorem a pomocí bankovního úvěru. Zjišťuji i možnosti nějaké dotační pomoci.  

 

Jaký máte vztah k Říčanům?

Jak už jsem zmiňoval, bydlím nedaleko Říčan a nevylučuji v brzké době vlastní stěhování do tohoto malebného městečka. Říčany vnímám jako velmi čisté a bezpečné město s možností veškerého sportovního vyžití.

Město i soukromí investoři v Říčanech intenzivně rozvíjí sportovní a volnočasové aktivity formou modernizace stávajících nebo výstavbou nových sportovních areálů. Kromě plánovaného zimního stadionu zde v roce 2013 vzniklo centrum Na Fialce s bazénem, kompletní rekonstrukce se dočká i sportovní hala a plánuje se i vybudování školního sportoviště. Jak hodnotíte tyto pozitivní kroky?

Samozřejmě sleduji, jak se v Říčanech rozvíjejí sportovní a volnočasové aktivity. Třeba sportovní centrum Na Fialce je velmi zdařilé a prospěšné. Moc pěkné jsou tenisové centrum Oáza a fotbalový i ragbyový areál. Věřím, že i rekonstrukce sportovní haly se podaří sladit s novým zimním stadionem a vytvoří pěkný sportovní areál. V případě, že by se podařilo vybudovat nové školní sportoviště, bych si jako sportovec připadal jak v pohádce :-)

Autorka: Adéla Michalová

                                                                                                      

                                                                              

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena