Město přispěje na kompletní rekonstrukci výtahu v říčanské nemocnici

14. 2. 2014

Nemocnice v Říčanech se dlouhodobě potýká s téměř nefunkčním výtahem, jehož stav je na pokraji své životnosti. Vedení Říčan se proto rozhodlo nemocnici pomoci a investovat do nového výtahu. Město přispěje na generální rekonstrukci částkou 800 tisíc korun. Celkové náklady jsou více než 1,2 milionu korun.

Zastupitelé města schválili na svém únorovém zasedání investiční příspěvek na generální opravu výtahu po zhruba dvacetiminutové diskuzi. Podmínkou příspěvku je, že zhotovitel bude vybrán v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Peníze ale nejdou do cizího, město se tak spolupodílí na modernizaci majetku ve svém vlastnictví. 

„Výtah nesplňuje normy a je už hodně starý,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/: „Navrhoval jsem původně jeden milion korun, ale byl jsem přehlasován. To je v demokracii běžná věc. Spoluúčast nájemce bude vyšší, investici to neohrozí. Rozhodování bylo velmi odpovědné.“

Říčanská nemocnice totiž na podzim loňského roku požádala město, jakožto vlastníka celé nemovitosti, o souhlas s rekonstrukcí, nebo výměnou výtahu v budově nemocnice. Jediný nemocniční výtah je totiž v naprosto nevyhovujícím, takřka havarijním stavu.

"Technický stav výtahu je vzhledem ke stáří zcela nevyhovující. Abychom mohli nemocniční lůžka provozovat, musíme používat lůžkový výtah, který je součástí hlavní budovy a je jediný v celém areálu nemocnice. Pro imobilní pacienty je tedy naprosto nenahraditelný," sdělil ředitel nemocnice Radek Cabrnoch s tím, že kvůli bezpečnosti provozu by se situace měla řešit co nejdříve.

Nemocnice, a.s., která je v nájmu budovy od roku 2005, však v tuto chvíli nedisponuje dostatkem volných finančních prostředků na tuto opravu. "Zajištění takto velké investice z úhrad od zdravotních pojišťoven nejsme schopni, a jelikož se jedná o dlouhodobé zhodnocení majetku města, prosíme o jeho finanční podporu," doplnil v žádosti ředitel nemocnice. 

Celkové náklady, které zahrnují projekt, výrobu, dodávku a montáž kompletní technologie výtahu, dosahují částky 1.237.225,- Kč s DPH.

"Oceňuji navrženou metodu financování rozvoje stavebního vybavení nemocnice, které je v majetku Města Říčany. Umožní podstatně zvýšit pohodlí pro pacienty nemocnice a umožní zachování vysoké kvality zdravotní péče," říká Luděk Rubáš, spoluvlastník společnosti Nemocnice Říčany a.s.

Jaké má nemocnice další plány? Demolice vily a nový pavilon

Mezi další plánované projekty, na kterých by se město mohlo v areálu nemocnice spolupodílet, je investiční záměr na výstavbu nového lůžkového pavilonu. Nejdříve je potřeba zdemolovat bývalou kotelnu, na jejímž místě by vznikl nový projekt. Studie, kterou si nemocnice nechala vypracovat, zahrnuje kromě nového pavilonu s kapacitou 25 lůžek také ústavní lékárnu, komplexní řešení parkovacích prostor uvnitř areálu nemocnice a výstavbu nové regulační plynové stanice.

Výše investice se předpokládá cca 40 milionů korun. Radnici se tento nápad velmi líbí, ale z finančního hlediska je podobný investiční záměr v tuto chvíli, kdy město splácí dluh za novou školu, spíše nerealizovatelný.

"Jednou z možností by mohlo být, že by město požádalo o bankovní úvěr, ručilo by novou stavbou a zvýšilo nájem provozovateli nemocnice. V nájmu by tak byla promítnuta hodnota majetku," vysvětluje Evžen Heyrovský, vedoucí odboru správy majetku města.

Další nepoužívanou budovou v areálu nemocnice je stará vila, která je dle stavebního stavu naprosto neefektivní pro jakoukoli investici. Nejvhodnější možností je také její likvidace a ponechání prostoru jako rezervní plochy pro park, který by sloužil pacientům a jejich rodinám. Dále město připouští možnost aktivně se ucházet o evropské dotace, které by částečně uhradily náklady na zateplení budov nemocnice a opravu oken.  

Adéla Michalová
tisková zpráva města Říčany

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena