Milí Říčaňáci, ať se vám nová náplavka líbí

31. 5. 2024

V rámci street food festivalu jsme společně s vámi pokřtili nový, revitalizovaný veřejný prostor, který vznikl kolem odkrytého koryta Říčanského potoka v Olšanech. Potok byl zakryt betonovými panely a celé prostranství působilo neutěšeně. Radnice měla několik let připraven projekt, ale až v roce 2022 se podařilo vyjednat spolupráci s Povodím Vltavy. Celý projekt stál přes 30 miliónů korun, Povodí Vltavy hradilo dvě třetiny částky. Děkujeme.

„Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat spolupráci s Povodím Vltavy a tento krásný prostor mohl vzniknout,“ říká starosta David Michalička (Klidné město). „Je to neuvěřitelná proměna. Místo rozbitých betonových panelů přírodní meandrující koryto potoka. Příjemný veřejný prostor lákající k odpočinku, upravená parkovací plocha pod vzrostlými stromy, které v létě poskytnou stín. Bezpečná cyklostezka podél potoka se spoustou zeleně. Mám radost, že se daří nejen stavět nové chodníky a vozovky, ale také vznikají tyto krásné projekty, které se možná zprvu zdají zbytečné, ale pro kvalitní život ve městě jsou nenahraditelné.“

Náplavku pokřtily děti

Bylo skvělé sledovat, jak celý, dříve opuštěný prostor, ožil. Lidé seděli na lavičkách na náplavce, na trávě na břehu potoka a všude pobíhaly děti. Ty jsme také poprosili, jestli by vysvobozený Říčanský potok „nepokřtily“. Děti po potoce pustily papírové lodičky a popřály, aby měl vždy dostatek čisté vody, aby se o něj lidé dobře starali a neházeli do něj odpadky. Co více dodat…

Hodně betonu a sedmimetrové piloty

Práce na revitalizaci neprovázely žádné zásadní komplikace. Jen při odkrytí betonových panelů se ukázalo, že koryto potoka je opravdu důkladně zabetonováno, takže bourací práce zabraly více času. Nepříjemným překvapení pak byly nelegální svody splašků, které tekly přímo do potoka. K nejnáročnějším úsekům stavby patřilo budování pilotů pro opěrné zdi, které dosahují do hloubky až sedmi metrů.

Na čistotě vody nám záleží

Ještě zbývá koryto a břehy potoka osázet vodními rostlinami, které mají nejen estetickou funkci, ale také čistí vodu. Na čistotě vody v našich říčkách i rybnících nám záleží a chceme tuto problematiku řešit. Od června budou po dobu jednoho roku probíhat v měsíčních intervalech pravidelné odběry a laboratorní rozbory vody.  Výsledkem bude shrnující odborná studie, která určí zdroje znečištění a následně doporučí fyzická opatření, která přispějí ke zlepšení kvality vody v říčanských volných vodách. Studie je cílena na rybníky Srnčí, Rozpakov, Marvánek, a Mlýnský, které leží na Říčanském potoce.

Socha Duše pramenů a lavička pro zamilované

V rámci stavby došlo jen k nezbytnému kácení a všechny lípy byly chráněny zábranami, aby nedošlo k jejich poškození. Z jednoho topolu vznikla přes čtyři metry vysoká socha nazvaná Duše pramenů. Jejím autorem je sochař Jan Švadlenka. „Socha vznikala přes dva měsíce. V prostoru je bezpečně ukotvena nerezovými pruty a odizolována vzduchovým polštářem a dubovými klíny. Vše je zakryto dřevěnými kapkami, aby estetika sochy nebyla narušena,“ vysvětluje pan Švadlenka. „Uvnitř sochy je „duše“, kterou tvoří kámen z koryta Rokytky. Prostor doplňuje lavička vyřezaná z širší části kmene. Vejdou se na ni akorát dva zamilovaní. Tak ji přijďte vyzkoušet.“

V okolí Říčanského potoka to vždy žilo

V zákoutích s novými lavičkami si můžete odpočinout, nebo si na nových informačních cedulích můžete přečíst zajímavé informace o historii nejrůznějších sportů v Říčanech. V blízkosti Říčanské náplavky totiž vzniklo již od 19. století několik sportovišť – fotbalové a ragbyové hřiště, sportovní hala, zimní stadion a za nedalekým rybníkem Marvánek tenisový areál Oáza. Dozvíte se například, že ve 30. a 40. letech patřily Říčany mezi sportovní špičku například ve fotbale a hokeji, následované v 60. letech a po roce 2000 zlatou érou ragby. Úspěchy sklízelo město i v jiných netradičních sportovních disciplínách jako box nebo šachy. V současnosti je tato lokalita kolébkou nejrůznějších sportů, které se pyšní senzačními úspěchy a s nadšením je navštěvují děti, mládež i dospělí. A své znalosti o říčanských sportech si mohou návštěvníci otestovat třeba ve vědomostním kvízu.

Starosta David Michalička, vedoucí Odboru rozvoje města Štěpánka Šritrová<BR>a děti pokřitili „vysvobozený“ potok. A co děti Říčanskému potoku přály? Ať je čistý, plný vody a lidé do něj neházejí odpadky.Na náplavce najdete informační tabule.Celá náplavka ožila v rámci festivalu Riverside food.Autorem sochy Duše pramenů a lavičky je sochař Jan Švadlenka.Lokalita prošla neuvěřitelnou změnou.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena