Natrvalo je to lepší. Říčany lákaly prostřednictvím kampaně občany k trvalému bydlení

2. 5. 2014

Během dubna proběhla v Říčanech kampaň, která měla za cíl oslovit dosud nepřihlášené občany města k trvalému pobytu. Na pěti reklamních citylightech bylo zobrazeno pět říčanských míst, které získaly loni či letos zcela novou tvář. Na financování úprav těchto a dalších veřejných míst se zcela, nebo částečně podílelo město ze svého rozpočtu. A právě jeho výši velmi výrazně ovlivňuje počet evidovaných obyvatel. 

Město dlouhodobě trápí problém trvale nepřihlášených občanů. Říčany mají podle oficiálních statistických údajů (data se vztahují ke konci roku 2013) 14 038 obyvatel. Ve městě však žije odhadem cca 17 000 lidí. Tři tisíce lidí tedy mají trvalé bydliště v jiném místě.

„Pro Říčany a městský rozpočet je to velký problém. Jde o desítky milionů korun, které mizí v jiných městech. Financování obcí je závislé na trvalém pobytu,“ komentuje situaci starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Znám mnoho lidí, kteří v Říčanech žijí, město se jim líbí, chtějí jejich rozvoj, ale trvalé bydliště mají třeba v Teplicích. Z jejich daní se opravují chodníky v tomto lázeňském městě.“

Finanční ztráta způsobená rozdělováním peněz podle evidence obyvatel je pro Říčany přes dvacet milionů korun ročně. Nepřihlášení lidé zde přitom bydlí, využívají veškerou městskou infrastrukturu nebo jejich děti navštěvují místní školy. Kdyby se stali trvalými občany města, pomohli by navýšit městskou kasu o částku až 9 000 korun za každého jednoho přihlášeného člověka.

K trvalému pobytu v Říčanech měly přilákat reklamní plakáty na autobusových zastávkách ve městě. Na citylightech jsou dvě fotografie konkrétního říčanského místa. Jedna zobrazuje stav před revitalizací či rekonstrukcí a druhá představuje prostor v nové podobě po kompletní opravě, ke které došlo za současného vedení města. Slogan "Natrvalo je to lepší, přihlaste se trvale v Říčanech a uvidíte ještě větší rozdíl" apeluje především na dosud nepřihlášené občany. Byrokracie provázející změnu trvalého pobytu se díky elektronickému systému zjednodušila.

„Dle nového zákona již při přihlášení k trvalému pobytu občan nemusí obíhat všechny instituce, aby nahlásil změnu svého nového bydliště. Občanovi již zůstává pouze povinnost změny občanského průkazu, popř. řidičského průkazu a vlastní-li vozidlo, tak přepsání tohoto údaje v technických průkazech vozidla,“ připomíná Jitka Pelíšková z říčanského úřadu.  

Další agendu musí občané vyřídit u soukromých institucí. „Byrokracie samozřejmě může odradit, pro Říčany je ale změna trvalého pobytu tou nejlepší pomocí,“ zakončuje starosta.

Proměny města 2010 - 2014

·         Na fotografiích mohli občané vidět kompletní proměnu Černokostelecké ulice, která získala nový tichý asfalt v roce 2012. Kromě nového povrchu zde došlo i k opravě chodníků a oživení zeleně.

·         Další radikální revitalizací se v roce 2012 dočkala Lázeňská louka, kde se nachází kompozičně zajímavý přírodní park.  

·         Modernizací prošlo loni také městské kulturní centrum, opravené jsou nyní vnější prostory včetně hlavního sálu a jeviště i exteriér se zateplením a fasádou.

·         Novou přívětivější tvář má také MŠ U Slunečních hodin, kde od léta 2013 do února 2014 probíhala rozsáhlá rekonstrukce všech tří školních pavilonů. Na jaře se pak stavební činnost přesune do venkovního prostoru, kde vznikne nevšední zahrada v přírodním stylu.

·         Poslední plakát prezentoval zcela určitě nejvýraznější přeměnu okolí hradu, kde město zrealizovalo hradní zahradu.

Vedení města chce tímto způsobem informovat a vyzývat nepřihlášené občany i nadále, kampaň se tak pravděpodobně zopakuje i během letních měsíců.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena