Od června nastává úprava svozu bioodpadu

31. 5. 2024

Děkujeme, že třídíte a kompostujete

Děkujeme, že třídíte odpad a že jste projevili zájem mít u svého domu ZDARMA nádoby na papír, plast a bio odpad. Zodpovědným chováním chráníme životní prostředí, a také šetříme finanční prostředky nás všech. Odpadové hospodářství představuje velkou zátěž v rozpočtech všech měst a obcí – Říčany v minulém roce v rámci hospodaření s odpady zaplatily téměř 55 milionů korun.

  • Děkujeme, že využíváte popelnice na bio odpad a že stále více z vás na zahrádkách zakládá komposty. Kompostování je totiž nejúčinnější a ekonomicky nejvýhodnější. Odpad se zpracuje přímo na zahradě, není potřeba jej nikam převážet, a navíc získáte kvalitní zeminu. Loni bylo v Říčanech vyvezeno 2048 tun bioodpadu.
  • První vlna podpory kompostování proběhla v Říčanech již v roce 2019, kdy bylo zdarma rozdáno 650 kompostérů. V roce 2022 jsme podpořili zájem SVJ a bytových družstev vyzkoušet komunitní kompostování a dodali jsme kompostéry na vybraná veřejná místa. 
  • Hospodaření s bioodpadem se mění v průběhu roku a je závislé na počasí. Vzhledem ke změně klimatu jsme přistoupili k úpravě harmonogramu svozu bioodpadu. Svoz byl přidán na jaře, naopak došlo ke snížení počtu svozů v letních měsících, kdy z důvodu častých období vysokých teplot a sucha vegetace příliš neroste. Svoz ostatních komodit se nemění. Změny nastanou od června. Díky tomuto kroku dojde k úspoře prostředků vynakládaných na odpadové hospodářství. Děkujeme za pochopení.
  • Kontejnery na bio odpad na vybraných místech zůstávají pro potřeby obyvatel sídlišť a bytových domů.
  • Město Říčany nadále umožňuje občanům (fyzickým osobám) likvidovat bioodpad z domácností v rámci sběrného dvora, který je celoročně otevřen. Najdete jej v areálu Na Fabiáně, přístup z Říčanské ulice. Provozní doba sběrného dvora od 1. 4.–31. 10.: pondělí, středa, pátek 13:00–18:00 hod.; sobota 09:00–16:00 hod.; neděle 14:00–18:00 hod.
  • Oblasti ulic rozdělené podle barev zůstávají beze změn. Aktuální harmonogram svozu odpadů (s upravenými termíny svozu bioodpadu) najdete na webu města: www.ricany.cz/radnice/odpadove-hospodarstvi/harmonogram-svozu/ vytvořit QR kod

 

Igelitové pytle ani papírové tašky do hnědých popelnic nepatří

Igelitové pytle, ale ani papírové tašky, do kterých bio odpad doma třídíte, do této nádoby nepatří! Svozové vozy jezdí přímo do kompostáren, kde se tento odpad již nedotřiďuje. Vozidlo s nesprávně vytříděným odpadem nemůže být přijato a všechen biologicky rozložitelný odpad skončí na skládce a město musí vše uhradit. Třeba jen kvůli jedné igelitce. Upozorňujeme, že pokud bude při kontrole zjištěno, že se v popelnici na bio nachází jiný odpad, má město právo tuto nádobu odebrat.

Proč nelze do hnědých popelnic vhazovat bioodpad ani v papírových (rozložitelných) taškách?

Podle pokynů zpracovatelů bioodpadu, nelze použít ani papírové biologicky rozložitelné tašky. V kompostárnách se odpad nedotřiďuje, a vzhledem k množství bioodpadu a k technologii zpracování je zcela nemožné rozlišit, zda se jedná o sáčky kompostovatelné či plastové. Dalším důvodem je, že není možné kontrolovat obsah tašky. Bohužel, tato opatření museli zpracovatelé bioodpadu nastavit z důvodu, že lidé záměrně vhazují do hnědých popelnic i komunální odpad. Děkujeme za pochopení.

Nové nádoby na jedlý olej a tuky

Do bioodpadu nepatří ani jedlé olej a tuky. Můžete je pohodlně odložit na stanovištích separovaného odpadu do nových oranžových popelnic. Olej a tuky slévejte do PET lahve (ne do skleněné). Naplněnou a dobře uzavřenou láhev (třeba od minerálky) vhoďte do oranžové popelnice. Třídit můžete i přímo u svých domů. Láhev s použitým olejem a tukem můžete položit na jakoukoliv popelnici (či postavit vedle), která je právě svážena. Platí pro nádoby na směsný komunální odpad, papír, plast i bioodpad.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena