Olga a Miroslav Hudečkovi: Tak velká láska

31. 3. 2020

Poprvé jsem se za nimi vypravila před pěti lety. Miroslavu Hudečkovi se blížila osmdesátka a v Kurýru jsme chtěli jeho jubileum připomenout. Vznikla tehdy dvoustrana věnovaná životu a tvorbě Olgy a Miroslava, zrodilo se také mé okouzlení touto manželskou dvojicí. Tak tvůrčí a obdařenou talentem, tak osudem zkoušenou.

V průběhu dalších let jsme se tu a tam viděli – zašla jsem k nim na návštěvu do domu u lesa v kouzelné zahradě se sochami a fontánou, potkávali jsme se ve městě. Pak jsem se jim několik měsíců nemohla dovolat. Přihodila se jim totiž autonehoda a dlouhé týdny se léčili a rehabilitovali v nemocnicích. I toto období přestáli. V Říčanech se můžeme těšit z jejich sousedství a díla. Ve výstavních prostorách Staré radnice chystá město průřez sochařskou a keramickou tvorbou umělecké manželské dvojice.

Začátky

Čas popoběhl, Miroslav Hudeček slaví 30. dubna 85. narozeniny. Ale to není jediné kulaté výročí u Hudečků v tomto roce. V srpnu uplyne šedesát let od jejich svatby. Poprvé se potkali v raném mládí v západních Čechách, když se učili pracovat s porcelánem, a pak v Uherském Hradišti. Vzali se po sedmi letech známosti v srpnu 1960. Nejprve 26. srpna na Staroměstské radnici v Praze, o den později proběhl církevní sňatek v Šumperku.  Miroslav v té době dokončoval studia na pražské Akademii výtvarných umění, při absolutoriu pak získal Hlavní cenu akademie za obor sochařství. Olga studovala Vysokou školu pedagogickou. Otevírala se před ní umělecká dráha propojená s pedagogickým působením.

Jižní Morava

Miroslav pochází ze Strážnice.  Olga, rodačka z jižních Čech, si Moravu jednoduše zamilovala (ta pestrost krojů, barvy v krajině, zpěv a tanec!). Oba studovali na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti.  Olga tančila a zpívala v souboru Hradišťan. Miroslav bral od dětství do rukou housle. Činil tak i ve Slováckém krúžku v Praze – manželé jsou jeho členy od padesátých let, pan Hudeček je dnes nejstarší „krúžkař“.

Amerika

V šedesátých letech dostal Miroslav Hudeček příležitost tvořit v zahraničí. V roce 1966 tak vycestoval na roční stipendijní pobyt v New Yorku. Pracoval tam v ateliéru japonského sochaře Tochio Adate. V USA vznikly kresby, práce ze dřeva a hlíny a dostal se i k hrnčířskému kruhu. Vystavoval v Gallery Benevy na Manhattanu. Když se vrátil, začalo pražské jaro. Pro manžele nadějeplná doba, která však záhy skončila.

Přátelé

Radostí a oporou pro ně vždy byli přátelé. Nacházeli je po celý život v rozmanitých profesích a hojně mezi umělci. S vernisážemi a dalšími událostmi v životě Hudečkových jsou spojena jména jako Alfréd Strejček, Táňa Fischerová, Václav Hudeček, Jaroslav Svěcený, Petr Haničinec, Josef Somr a mnohá další. S Janem Skácelem si léta vyměňovali novoročenky i přání k narozeninám. Do pozdravu k padesátým narozeninám Miroslava Hudečka básník vepsal: Všechno co vynecháno bylo z kamene/ co zbylo/ co zůstalo jak housle beze strun a zní/ Snad pavučina jednou až čas oněmí/ snad jenom babí léto/ A kdyby všechny Venuše se vrátily/ do lomů na mramor/ Jak úpěnlivě omývá je déšť a jaké násilí/ Jako když lidé pošlapali lunu/ A na pahýlech nohou jde nám krása vstříc/ a nezná jinou bolest (TORZO)

Rodina

Rodina Hudečkova, to jsou pořád čtyři jména: Olga, Miroslav, Veronika (1964–1980), Dominik (1971–1991). Dcera a syn jsou součástí jejich života, památku na ně uchovávají v živých vzpomínkách. Obě předčasně zesnulé děti byly výtvarně nadané, jejich práce zahrnuli rodiče do vzpomínkové publikace Carpe Diem. Užívej dne (Praha 2005). Veroničiny linoryty se dodnes promítají při vánočních představeních souboru Chorea Bohemica ve Stavovském divadle. Veronika patřila do taneční skupiny Chorea Bohemica a České legendy v repertoáru souboru ji inspirovaly k vytvoření cyklu linorytů. Olga s Miroslavem dvě desítky let vytvářeli scénu k vánočním vystoupením souboru.

Faun a Vltava

Jedno z nejvýraznějších děl umělecké dvojice je od června 2019 opět v plné kráse. Zajeďte se na ně podívat do hlavního města. V roce 1984 byla na stanici metra Vltavská v Praze-Holešovicích instalována osm metrů vysoká fontána s plastikami Fauna a Vltavy z kameniny. Olga a Miroslav Hudečkovi na ní pracovali v Poštorenských keramických závodech. Vypalování, převoz i instalace nebyly snadné, dvoupodlažní fontána váží čtyři tuny. Druhé vyhotovení mohutných plastik stojí u Hudečkových na zahradě, manželé je tady pojmenovali po svých dětech.

Diamantová svatba

Výročí svatby si připomenou v bazilice svatého Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě. Je to jubileum společného žití v lásce, pohodě, porozumění a společné práci, i v době velkého žalu, když se museli rozloučit s dětmi. Na mši svatou s poděkováním za prožitá léta jsou zváni příbuzní, přátelé i širší veřejnost.

Renata Skalošová,

Muzeum Říčany

 

 

Vzhledem ke krizové situaci v České republice v souvislosti s koronavirem bude termín konání výstavy i děkovné bohoslužby ještě upřesněn.

 

„Co nevytvoříte v čase, který je vám vyměřen, nikdo to za vás již nevykoná.“ – Slova J. A. Komenského, jehož M. Hudeček mnohokrát modeloval, si manželé často připomínají  

   

Miroslav Hudeček: Pieta

Ze svatebního oznámení sochařky-keramičky Olgy Hudečkové (nar. 1936) a sochaře Miroslava Hudečka (nar. 1935)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena