Opět Mistři extraligy, a nejenom to!

31. 5. 2024

O víkendu 19.–21. dubna se hrálo finále Mistrovství České republiky družstev mládeže (extraliga). Hrálo se v Hotelu Pavla ve Vlachovicích u Nového Města na Moravě. Šestičlenná družstva hrála čtyři rozhodující partie tempem 2× 90 minut + 30 sekund na tah. Do výsledků se započítávaly vzájemné výsledky ze skupin východ a západ.

Obhajovali jsme loňský titul a do finále jsme šli s plným bodovým ziskem. Do finále se dostalo i naše druhé družstvo a výsledek byl mimořádný. Podařilo se nám získat nejenom titul, ale i obsadit 2. místo. V celé historii se nepodařilo nikomu sestavit dvě vyrovnaná družstva, která by obsadila první dvě příčky. Jsme v tomto směru jediní. Podařilo se nám předčít i veleúspěšný klub BŠŠ Frýdek-Místek, který poslední desítky let mládežnickému šachu vládl. Historie této soutěže spadá daleko do tehdejší ČSSR.

Poděkování patří sponzoru, firmě Kobex Říčany, trenérovi S. Stárkovi a hráčům vítězného družstva J. Němcovi, T. Bezděkovi, Le Anh Dungovi, R. Popovovi, T. Presslerovi, J. Dudkové a J. Sílešovi. Sestava vícemistrů ČR: J. Šmolík, D. Pražák, M. Hlavina, D. Martirosyan, Š. Šimůnek, S. Hosová.

Tento mimořádný výsledek budeme již těžko obhajovat, i když kvůli věku odcházejí pouze čtyři hráči a naše družstvo C obsadilo v 1. lize mládeže 2. místo. Závěrečné boje se odehrávaly ve dnech 20.–21. dubna v Klatovech a naše soupeře jsme hodně překvapili. Zálohy tedy máme také skvělé. Hráli: J. Síleš, A. Mrázek, V. Meca, M. Artamonov, E. Kolář, N. Kůsová, J. A. Pešek, V. Sehnoutka, T. Gernert, M. Němec.

 

Mistrovství ČR mužů a žen

Istrovství se konalo 24. 4. – 5. 5. 2024v Ostravě. Soutěž mužů se hrála jako uzavřený turnaj o deseti hráčích a talent roku 2023 J. Němec byl nominován mezi desítku účastníků. Jako jediný hráč s nižším titulem se neztratil. Obsadil 8. místo, mistrem ČR se stal opět David Navara. Mistrovství žen se hrálo jiným systémem a můžeme pogratulovat M. Kořenové k zisku titulu vicemistrně ČR.

 

Postupy na M ČR v Rapid šachu

V Milovicích se odehrál KP v Rapid šachu mládeže. Velkou radost nám odělal Jan Pešek, který zvítězil v kategorii do 14 let. V kategorii do 12 let získal Edvard Kolář stříbro. V D 14 získala bronzovou medaili Milada Kopecká. Všichni tak postupují na zářiové M ČR.

Další umístění: H 10: 12. E. Soukup; H 12: 8. D. Janšta 15. V. Sehnoutka, 16. G. Iakushev; H 14: 10. M. Wiesner.

 

Postup na M ČR družstev mladších žáků

V Říčanech se za účasti 17 družstev do 12 let konal dne 1. května Krajský přebor. Za šestičlenné družstvo musí nastoupit i jedna dívka a jeden mladší žák do 10 let. Bojovalo se o postup do finále M ČR, které se bude hrát v červnu v Harrachově.

V soutěži jsme nenašli přemožitele a družstvo ve složení L. Zrůst, E. Kolář, T. Gernert, N. Kůsová, D. Janšta a E. Soukup zvítězilo.

Akce byla podpořena dotačním programem města Říčany.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena