Opravujeme lesní cesty a vysazujeme nové stromky 

4. 7. 2022


V lesích v okolí Říčan vzniknou další opravené cesty, které budou lákat k příjemným procházkám. Jako 
první začne Správa městských lesů z Odboru životního prostředí pracovat na stezce u lesní posilovny. 
Společnost Lesy ČR, závod Konopiště již úsek na svých pozemcích dokončila, nyní je řada na nás. Povrch 
bude zpevněn, vysypán jemným štěrkem a lokální vlhkost bude odvedena, aby nedocházelo k podmáčení. 
Cesta povede od posilovny směrem k Vojkovskému mostku přes Rokytku pod Černokosteleckou silnicí, kde se napojí na již hotový úsek. 

Připomenutí zaniklé vesnice 

Na Vojkovský mostek bude navazovat i další projekt, a sice realizace stezky vedoucí směrem ke křižovatce na Vojkov až k asfaltové cestě na Klokočnou. Větší rozsah prací očekáváme hned za mostkem, kde se kolem Rokytky nachází podmáčený, bahnitý a těžce schůdný terén. U křižovatky na Vojkov také vyroste altán s ohništěm. Toto krásné odpočinkové místo u Rokytky nebylo zvoleno jen tak nahodile, bude se nacházet v místech zaniklé vesnice jako připomínka dávné historie. Do třetice chce správce městských lesů upravit cestu, která vede z lokality Lada (v místě U kančí stezky). Terén vedoucí prudkým kopcem zničila voda. 

Dobrá spolupráce 

Všechny tyto projekty mohou být realizovány jen díky dobré spolupráci se společností Lesy ČR, závod 
Konopiště. „Patří se poděkovat, protože tato spolupráce funguje velice dobře. Mnoho cest vede přes městské i státní pozemky a určitě je přínosem, že se dokážeme domluvit a projekty na sebe navazují,“ říká vedoucí Odboru životního prostředí Radek Smetánka. Dobré vztahy mají Říčany i se společností Lesy hl. m. Prahy. Starosta David Michalička se setkal se zástupci společnosti a podařila se vyjednat oprava cesty za Olivovnou – vede od sídliště směrem k lokalitě Ryba. V místě, kde pramení Smrkovka, je terén velice podmáčený a často velmi špatně schůdný. Práce na tomto úseku by měly být zahájeny během léta. 

 
Nucená kůrovcová těžba je minimální 

Správce lesa stále provádí nucenou kůrovcovou těžbu, ale intenzita je mnohem nižší, než v minulých letech. Situaci s lýkožroutem smrkovým se daří dobře zvládat vzhledem k příznivému počasí a také díky rychlé a důkladné likvidaci napadeného dřeva. Na vykácených plochách probíhá nová výsadba. „Podařilo se nám sehnat krásné sazenice dubu, které mají vysokou ujímavost,“ vysvětluje Radek Smetánka. „Skladba výsadby je druhově pestrá – sázíme buky, borovice, ale vracíme zpět i smrky. Radost máme z našich jedliček, které přesazujeme z vlastního mlazení.“ 

Děti sázely stromky 

Do obnovy lesa se na jaře zapojili i žáci dvou říčanských škol – ZŠ Nerudova a ZŠ Bezručova. Na místech, kde v předchozích letech proběhla těžba z důvodu kůrovcové kalamity, děti vysadily nové stromy. Práce probíhaly v lokalitě U kančí stezky nedaleko lesní posilovny a nad Jurečkem. Děti sázely stromky do předvrtaných děr, zahrnuly zeminou a dobře upěchovaly. „Bylo vidět, že práce děti bavila, ale zároveň si uvědomily, že stojí hodně námahy, než takový stromek vyroste,“ dodává Radek Smetánka. Pro školáky bylo připraveno občerstvení včetně opékání špekáčků. A v lese na ohníčku chutnaly báječně. 

Propustek bylo nezbytné opravit 

Nedaleko cesty k Olivovně správa lesů nechala provést rekonstrukci propustku pro bezejmenný přítok Říčanského potoka. Město uspělo se svou žádostí o dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu, která pokryla sto procent výdajů na rekonstrukci – rekonstrukce vyšla na zhruba milion korun. Propustek bylo nezbytné opravit, protože je součástí hlavní odvozové lesní cesty k Olivovně, kterou projíždějí těžké soupravy – váží až 45 tun. 


TŮNĚ U CYKLOSTEZKY A V RYBĚ 
Město realizuje projekt Zadržování vody v krajině, v rámci kterého vznikají na území Říčan nové tůně. Dokončeny byly například tři tůně u cyklostezky směrem na Kolovraty (v blízkosti ČOV). Součástí 
projektu je i nová mlatová cesta propojující cyklostezku od směru Na Vysoké ke Kolovratům a dřevěná lávka přes jednu z tůní. Okolí tůní bylo částečně upraveno a došlo k výsadbě nových keřů a stromů. Další tůně vznikly například v ulici Na Kopešín v lokalitě Ryba.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena