Partnerský projekt říčanských škol ,,Patriot“ v plném proudu – tentokrát ve výtvarném pojetí

27. 5. 2013

Projekt spolupráce říčanských škol ,,Patriot“ pokračuje dál. Tentokrát se umělecké soutěžení přesunulo z oblasti hudební do oblasti výtvarné. ZUŠ Říčany vypsala ve spolupráci s Městem Říčany, Husovou knihovnou a Fakultou strojní ČVUT výtvarnou soutěž na téma ,,Kolečka a páčky“.

Soutěže se zúčastnilo celkem 13 škol od mateřských až po základní či umělecké školy. K hodnocení se sešlo více než 500 výtvarných děl, což bylo zatím maximum v celé historii soutěže.

Porota hodnotila ve složení Mgr. Z. Valentová – předsedkyně poroty, ředitelka ZUŠ Velké Popovice, Bc. Barbora Bláhová – učitelka výtvarné výchovy, Karel Neškudla – fotograf a učitel, Mgr. Helena Dušková – učitelka ZŠ Strančice, Hana Šebestíková – vedoucí VO ZUŠ Říčany, Eva Pokorná – učitelka VO ZUŠ Říčany a Mgr. Petr Hůla – Gymnázium Říčany.

Oceněné práce mohla veřejnost zhlédnout v prostorách Staré radnice a Husovy knihovny do 21. května 2013. Poté se výstava přesunula na Fakultu strojní ČVUT, kde je možno ji navštívit do 21. června 2013.

Potěšilo nás, že pozvání na vernisáž přijal pan docent Josef Zicha a pan docent Viktor Kreibich z Fakulty strojní ČVUT.

Pan docent Josef Zicha předal dětem diplomy a živě se zajímal o to, co děti vytvořily. Na závěr proběhlo společné focení oceněných autorů prací.

 

 

Velmi nás potěšil dopis pana docenta Josefa Zichy, který zaslal do ZUŠ Říčany:

 

Vážený pane starosto,

vážení organizátoři umělecké soutěže „Kolečka a páčky“,

 

dostalo se mi té cti, předat diplomy laureátům zmíněné soutěže, poděkovat všem, kteří s ní měli co do činění a v neposlední řadě připomenout jednu z významných osobností české technické historie inženýra Emila Kolbena, Dr.h.c., jehož památce byla soutěž věnována.

 

Emil Kolben se narodil 1. 11. 1862. Po středoškolském studiu vystudoval s vyznamenáním v r. 1887 Německou vysokou školu technickou, která spolu s Českou vysokou školou technickou  předcházela nynějšímu ČVUT v Praze. Po vykonané roční praxi obdržel stipendium na studijní pobyt v zahraničí. Po návratu do Čech  r. 1896 založil elektrotechnickou továrnu, která měla 25 zaměstnanců. Na internetových stránkách lze nalézt podrobná životopisná data a dočíst se o explozivním rozvoji firmy, která po několikeré změně názvů a fůzích je i nám známá jako ČKD Praha. V době vrcholu rozvoje ve 30. létech min. stol. měla 12 000 zaměstnanců a ohromující výrobní sortiment dle zásady „Vyrábíme vše, od špendlíku po lokomotivu“.

O jeho osobnosti a díle by se nepochybně dalo hovořit velice dlouho a na to není teď čas. Připomínám zde pouze dvě fakta dnes nadmíru důležitá a inspirativní – vystudoval s vyznamenáním a v době pobytu v zahraničí pracoval ve špičkových podnicích a laboratořích v Evropě a v USA. V tomto ohledu je jeho vzor pro naši mládež nadčasový.

Umělecká dětská soutěž „Kolečka a páčky“ byla vypsána k uctění Kolbenovy památky, protože jeho rodištěm byly nedaleké Strančice v našem kraji. Od jeho úmrtí v Terezíně 3. 7. 1943 letos uplyne 70 let. Zemřel jako oběť jednoho z nejhroznějších totalitních režimů, které se v Evropě objevily v minulém století.

 

Nepochybně jedním z důvodů vypsání této soutěže bylo vzbuzení zájmu našich dětí (a vnoučat) o tvůrčí práci, která v sobě zahrnuje jak uměleckou činnost, tak i technickou tvořivost. Pozitivně zacílená aktivní práce totiž přináší ohromnou hodnotu – smysluplné nakládání s volným časem, neboť je zřejmé, že při hraní na trumpetu, při malování nebo při vyřezávání lupínkovou pilkou nezbývá čas na holdování drogám, nudění se a flákání po ulicích a nebo ohlupujícímu pobytu ve virtuálním světě počítačových „her“. Čas je totiž nenahraditelný kapitál a právě v dětském věku se máme naučit, jak tento kapitál zhodnocovat užitečným způsobem. Všichni tvůrčí lidé nám s jistotou potvrdí, že základem jejich práce je dokonale zvládnuté „řemeslo“, ať se již jedná o správné držení housliček a smyčcovou techniku a nebo „opravdické“ řemeslo směřující k přetváření technických materiálů. 

Výstava soutěžních prací nám ukazuje poctivé kroky jejich účastníků správným směrem. Ty těžko spočítatelné hodiny práce a úsilí zde docházejí svého ocenění. Budiž mi dovoleno, abych jako strojař srdečně poděkoval úplně všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli dětem při krocích směřujících k odhalování kouzla techniky, která se stává stále atraktivnější oblastí a prostředkem pro lepší život společnosti.

 

Všem účastníkům soutěže děkuji za úsilí, se kterým vytvářeli svá díla a prosím všechny – oceněné i neoceněné , aby neochabli v učení, ve studiu a v komplexním objevování krás světa kolem nás.

 

Doc.Ing. Josef Zicha, CSc.

Ústav přístrojové a řídicí techniky

Fakulta strojní

ČVUT v Praze 

 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

 

Autor fotografií: Karel Neškudla

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena