Probíhá sbírka na kompletní opravu vyhořelých šaten u ragbyového hřiště v Říčanech

27. 6. 2014

K devastujícímu požáru zázemí u ragbyového hřiště v Říčanech došlo v sobotu 24. května. Oheň, který ničivě postihl šatny, sprchy a toalety, způsobil škodu kolem jednoho milionu korun. Nájemce Rugby Club Říčany celý objekt zrekonstruuje s tím, že na nákladech se kromě klubu bude podílet i město, pojišťovna a občané mohou formou veřejné sbírky finančně pomoci na číslo účtu 8092994001/5500.

„Oheň zcela zničil zázemí ragbyového klubu. Škody jsou vysoké a oprava se bude pohybovat v řádu milionů korun. Pro Říčany, pro které je ragby sportem číslo jedna, je to samozřejmě smutná událost. Ale vím, že Říčany jsou silné a tahle událost nás spojí a vyburcuje,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „4. června začala veřejná sbírka. Každá koruna, kterou lidé pošlou, pomůže dát šatny co nejrychleji do pořádku.“


Pomoci obnovit tyto prostory můžete nyní i Vy!

Transparentní účet pro veřejnou sbírku je zřízen u Raiffeisenbank, a.s. Na toto číslo účtu 8092994001/5500 můžete poslat libovolnou částku. Účet je aktivní do 31. 12. 2014.

Děkujeme za Vaši podporu!


K požáru došlo v sobotu 24. 5. 2013. Přestože zásah hasičů proběhl velmi rychle, plameny zničily kabiny domácích i hostů a sociální zázemí. Škody se podepsaly také na střeše budovy. Shořelá část zázemí se zřejmě bude muset strhnout a postavit znovu.

Po uhašení proběhlo na místě šetření za účasti zástupců klubu, vedení města, odboru správy majetku a oddělení investic. "Požár měl devastující účinky na některé konstrukční části dotčené nemovitosti jako konstrukce stropů a podhledů, střechu, elektroinstalace nebo povrchy stěn," popsal vedoucí odboru správy majetku Evžen Heyrovský.

"Šatny, sprchy a WC nelze bez kompletní rekonstrukce používat. Nad polovinou objektu chybí střecha. Zdi a stropy jsou po zásahu hasičů nasáklé vodou a hrozí jejich zřícení. Nepomáhaly tomu ani deště, které byly v následujícím týdnu intenzivní. Do objektu je přísný zákaz vstupu," sdělil předseda říčanského ragbyového klubu a zastupitel města David Frydrych /Unie pro sport a zdraví/. Hasiči naštěstí uchránili garáže pro techniku, posilovnu, sklad a klubovnu. Provoz v neporušených částech objektu byl po několika dnech obnoven, a po důkladné revizi došlo k zapojení inženýrských sítí.

Škody šplhají až do výše kolem 1 milionu korun

Příčiny požáru jsou ve fázi vyšetřování. "Vyšetřovatel pracuje s několika verzemi vzniku požáru, nevyloučil závadu na elektroinstalaci. Na místě byla odhadnuta škoda na 500.000,- Kč," velitel stanice HZS Říčany Jan Schreiner. Podle provozovatele objektu požár odhadem napáchal škodu přesahující jeden milion korun. Celkovou výši škod ale ovlivní především to, zda bude nutné zbořit stěny šaten. 

Opravy po domluvě s městem - majitelem objektu provede nájemce - tedy Rugby Club Říčany. Kompletní rekonstrukce poničených prostor bude financovaná z více zdrojů. Na nákladech se bude částečně podílet pojišťovna, samotný sportovní klub, město jako vlastník nemovitosti a vyhlášena je i veřejná sbírka. "Klub ragbistů chce provést opravu objektu na základě platné nájemní smlouvy, zastupitelé už rozhodli o změně využití grantu ve výši 250 tisíc korun na pořízení venkovního osvětlení. Tyto peníze budou hned využity na řešení nově vzniklé situace," řekl starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.

Všechny naplánované akce se uskuteční

Vyklízení objektu a oprava proběhne ihned po vyčíslení škody pojišťovnou. Začít co nejdříve s rekonstrukcí musí ragbyový klub také kvůli naplánovaným akcím. Mistrovství Evropy ragby 7s (olympijská verze ragby) proběhne v Říčanech podle plánu 28. června, ale týmy budou využívat zázemí ve zrekonstruované městské sportovní hale. O změně místa turnaje vedení klubu vůbec nepřemýšlelo.

"Přeložení turnaje na jiné hřiště by způsobilo finanční ztrátu ČSRU, ale i říčanským hotelům, kde bude ubytováno na 150 sportovců a hlavně by říčanské příznivce ochudilo o sportovní zážitek z turnaje, který jak pevně věříme, zakončí naše reprezentace postupem do Divize A," vysvětluje David Frydrych a dodává: "Diváci budou mít možnost na vlastní oči spatřit sport, který je zařazen od roku 2016 do programu olympijských her." Ještě před šampionátem hostil stadion 7. a 8. června finále Přeboru ČR starších žáků (U15), kde naděje Mountfieldu Říčany obhájily zlaté medaile a 14. června finálový turnaj Přeboru ČR kadetů v ragby 7s.

Říčanští sedminásobní mistři republiky zažívají během necelého roku už druhou živelnou událost. Při loňských červnových povodních zatopila voda celé hřiště a zázemí klubu včetně kabin.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena