Problémy s péčí o zeleň v Říčanech překonány, město našlo náhradní řešení

27. 6. 2014

Město se rozhodlo vypovědět smlouvu se společností, která se starala o sekání trávy a pečovala o keře na veřejných prostranstvích v Říčanech. Firma, která zvítězila na jaře v rámci veřejné soutěže, nedostála svým závazkům především v oblasti sekání travních ploch. Sekačky tedy budou od června obsluhovat lidé přímo řízení radnicí. Spokojenost s vybranou firmou naopak panuje ve zvelebování a rozšiřování květinových záhonů.

Opakované problémy se sekáním trávy vyústily na začátku června ukončením spolupráce mezi městem a společností TILIA Garden Facility, a.s. V březnu podala tato firmu nejvhodnější nabídku ve věci veřejné zakázky na údržbu zeleně v Říčanech. Společnost zabývající se poskytováním širokého sortimentu zahradnických služeb měla v Říčanech zajistit 8 travních sečí za rok.

Již po pár týdnech ale bylo jasné, že zahradníci nestíhají sekat trávu v dohodnutých termínech a především na všech stanovených místech. Posekaná tráva navíc neodpovídala požadovaným estetickým standardům. "Kvůli přetrvávajícím potížím se městská rada rozhodla o ukončení smluvního vztahu s touto společností. Od pondělí 9. června přebralo přímé řízení, organizaci práce i odpovědnost za sekání v Říčanech oddělení technické správy městského úřadu. Zkrátka pustíme se do toho vlastními silami a věřím, že to zvládneme," říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Nyní sčítáme veškeré sankce za neplnění dohod, pokuty podle odhadu budou činit mnoho set tisíc korun.“

Do nového výběrového řízení se město zatím z důvodu rozjeté letní sezóny nepouští. O sekání se nyní postarají brigádníci a městu pomůže také společnost Skanska.

Město se zabarvuje a rozkvétá i po vzoru Strakonic

Na další rozvoj a úpravy zeleně se však kvůli této nepříjemnosti nezapomíná. Po vysazených alejích ve Smetanově ulici a na polích mezi Říčany a Strašínem, město podniká pozitivní kroky i ve výsadbách květinových záhonů. Veškerou péči o říčanské květinové záhony má pod svými křídly sesterská společnost TILIA Garden s.r.o, s jejichž prací je radnice spokojená. "Péče o jednotlivé záhony je podrobně rozpracována včetně hnojení a postřiků. Je na ni věnována i vyšší částka z rozpočtu, aby byly záhony opravdu pěkné," podotýká Eva Šebková z odboru technické správy a starosta jí doplňuje: „Všechno je o lidech, v případě květinových záhonů je zřejmé, že město rozkvétá.“

Bohatou květinovou výzdobou se může pyšnit například Masarykovo náměstí v centru Říčan. "Během května jsme zde vysadili letničky jak na záhony, tak tradičně do všech mobilních nádob a umístili sem i závěsné nádoby a koše s pelargoniemi," upřesňuje Eva Šebková a dodává: "Nově proběhla výsadba květin také do mobilních nádob na ulici 17. listopadu a na Komenského náměstí u prodejny Květ. Rozkvete i kruhový objezd u hřbitova při vjezdu do města a zářivé pelargonie byly dosazeny na Černokosteleckou ulici do záhonů ve výhledech i okrasných zavěšených košů."

Nově Masarykovo náměstí zdobí trvalkový záhon pod lípami, který bude v průběhu celého roku kvetoucí, a průběžně prochází rekonstrukcí a obměňuje svoji podobu i záhon trvalek na Komenského náměstí. Zkušebně vysévaný záhon letniček vzniká také na čtvercovém záhonu před budovou kina – měl by kvést průběžně až do podzimu. „Jde o experiment, který vyzkoušeli ve Strakonicích a sklidili s ním velký úspěch,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen: „Jde o letničkovou rozkvetlou louku, uvidíme, jak se osvědčí u nás a na příští rok zkusíme takto osít více ploch.“  

Významné úpravy se uskutečnily v parku Antonína Švehly. "Oživil se pás živého plotu oddělující park od rušné ulice 17. listopadu. A na místo stromů, které jsme byli nuceni kvůli chatrnému stavu pokácet, jsme vysadili převislý červený buk a do špice parku červenou odrůdu ozdobného černého bezu," vysvětluje Eva Šebková s tím, že náhrada stromů nastala i v Scheinerově ulici, kde byly po pokácených odumřelých lískách doplněny do aleje javory babyka.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena