První oficiální setkání představitelů obcí v rámci projektu meziobecní spolupráce

27. 6. 2014

V úterý 10.6.2014 proběhlo v Kulturním centru Labuť v Říčanech setkání představitelů obcí v rámci projektu Podpora meziobecní spolupráce. Setkání se zúčastnilo 35 starostů, místostarostů a dalších zástupců z 28 obcí. Celkem je ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Říčany 52 obcí. Všechny obce byly osloveny s nabídkou účasti v projektu, který směřuje k meziobecní spolupráci v sociální oblasti, školství a předškolním vzdělávání, odpadovém hospodářství a volitelné oblasti. Právě volba čtvrtého tématu byla jedním z hlavních bodů programu prvního oficiálního setkání představitelů obcí. Z navržených témat (doprava, bezpečnost, územní plánování a suburbanismus, životní prostředí, zaměstnanost) zástupci obcí zvolili téma dopravy. Realizační tým projektu tak k již zpracovaným analýzám pro tři povinné oblasti přidá analýzu dopravy, zabývající se např. intenzitou dopravy, dopravní obslužností, analýzou dojíždějících do zaměstnání a škol, a identifikuje návrhy k řešení v této oblasti. Na základě těchto informací budou zástupci sdružených obcí hledat cesty k jejich řešení společnými silami tak, aby se např. zlepšila dopravní obslužnost regionu (četnost a návaznost spojů), zkvalitnila dopravní infrastruktura, zlepšily podmínky pro nemotorovou dopravu a optimalizovaly výdaje na dopravu. Představitelé některých obcí by dále rádi obnovili staré cesty spojující menší obce.

Na setkání byly dále prezentovány výsledky analýz za oblast školství a předškolního vzdělávání, odpadového hospodářství a sociální oblast a představeny nástiny variantních řešení identifikovaných problémů v těchto oblastech. Diskutovány byly také možnosti institucionalizace nově vznikající spolupráce, a to v rámci nového nebo transformovaného dobrovolného svazku obcí.

Smyslem projektu je spojení sil větších i menších obcí, které umožní zkvalitnit a zefektivnit veřejné služby. Projekt je financovaný z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Evropského sociálního fondu a je realizován ve 185 z 205 obcí s rozšířenou působností v České republice. Na základě příkladů fungující spolupráce v zahraničí se snaží přenést dobrou praxi spojení sil malých obcí i k nám. Společnými postupy a společnou realizací projektů budou mít obce možnost ušetřit finanční prostředky, zefektivnit svou činnost nebo např. dosáhnout na financování z různých dotačních programů.

Více informací o projektu naleznete zde: http://www.obcesobe.cz a na webu projektu http://info.ricany.cz/mesto/meziobecni-spoluprace-r616

 

Za realizační tým

Karolina Emanuelová,

Koordinátorka meziobecní spolupráce, karolina.emanuelova@ricany.cz

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena