Řemeslná dílna ZŠ a MŠ v Olivovně

31. 5. 2024

Hurá do dílny, hurá na zahradu – tak jsme před třemi lety pojmenovali projekt, jež měl konstruktivně zaštítit náš nápad přestavět nevyužívané prostory bývalých leháren Olivovy dětské léčebny na „dílnu“. Řemeslnou dílnu, která nám měla pomoci rozvinout polytechnické vzdělávání dětí v MŠ a ZŠ, zlepšit technické schopnosti každého z dětí, upevňovat správné pracovní návyky, podpořit touhu tvořit, vytvářet, stavět a vyrábět.

Celý učitelský sbor se v letních měsících věnoval vyklízení, opravám, úklidu a zařizování. S velkým přispěním Olivovy dětské léčebny byla dílna vybavena různými pracovními nástroji, učitelé věnovali různorodý tradiční i netradiční materiál, který je možný využít (přírodniny, dřevo, látky, hmoty Fimo, korálky, provázky, …). Ke slavnostnímu otevření naší dílny došlo slunečného odpoledne 18. 10. 2021. První dílenský projekt na sebe nenechal dlouho čekat a předškoláci i starší žáci si vyrobili plechové i dřevěné hmyzí domky. Následovaly vánoční andělé ze dřeva, velikonoční zajíci kombinovaní z mnoha materiálů či dřevěné ptačí budky, kterým děti dodaly naprostou osobitost originálními berevnými nátěry. Nemalou pozitivní zpětnou vazbu od dětí i jejich rodin jsme dostali na dřevěné sluneční závěsy s duhovými kuličkami. Starší žáci docházejí pravidelně pracovat s různými nástroji a vyrábějí různorodé výrobky podle vlastních návrhů.

Založení školní tvořivé dílny nám přineslo možnost rozšířit dětem a žákům nabídku rukodělných činností, umožnit jim práci s různými materiály a nástroji. Děti a žáci nám naopak ukazují, jak umějí vdechnout energii do nepoddajného dřeva, jak dokážou přetvořit svůj nápad v reálný výtvor, jak se rychle naučí opracovávat, tvořit a vyrábět. Naposledy například děti ze školky tvořily pro své maminky výpletové srdce na dřevěném podkladě. Krásný nápad, který určitě potěšil…

Eva Holoubková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena