Skvělé 3. místo pro Říčany v soutěži Křišťálová popelnice 2013!

27. 6. 2014

Město Říčany se umístily na výborné třetí příčce v rámci celostátní soutěže obcí „O křišťálovou popelnici“ za rok 2013, kterou vyhlašuje společnost EKO-KOM. Pro křišťálovou sošku a šek v hodnotě 70 tisíc korun si zástupci města jeli ve středu 11. června do Hradce Králové. Říčany předběhly v konkurenci takřka 6 100 obcí a měst pouze města Třinec a Jeseník.

Slavnostní vyhlášení výsledků celorepublikové soutěže o odpadovém hospodářství s názvem „O křišťálovou popelnici“ probíhá tradičně v rámci konference Odpady a obce 2014, která se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Svazu měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Hospodářské komory ČR a města Hradec Králové.

Hlavními kritérii hodnocení obcí jsou výsledky v oblasti nakládání s komunálním odpadem, míra aktivity, ale i komplexnost hospodaření včetně informování občanů o způsobech nakládání s jednotlivými druhy odpadů. Obce jsou klasifikovány především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví a do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému zapojeny.

Do finále se letos probojovaly i Říčany, které si nakonec vysloužily krásné třetí umístění. Šek v hodnotě 70 tisíc korun, diplom a křišťálovou sošku popelnice převzaly z rukou zástupců společnosti EKO-KOM místostarostka města Karla Egidová a Monika Kůsová z oddělení technické správy. V loňském roce Říčany skončily mezi 14 nejlepšími a v roce 2010 v soutěži slavily vítězství.

„Odměna je účelově cílená do odpadového hospodářství. Peníze tak budou využity na zkulturnění stanovišť separovaného sběru,“ říká místostarostka Karla Egidová /ODS/ a dodává: „Při slavnostním vyhlašování zaznělo nejen od nás, ale prakticky od všech finalistů, poděkování zejména občanům, kteří odpad třídí. Bez nich by každá snaha byla marná. Odpad třídíme pro to, abychom šetřili prostředí, kde žijeme. Do sběrných nádob bychom měli házet opravdu jen to, co tam patří, protože na domovní odpad máme normální popelnice. Zároveň i okolí u sběrných nádob vypovídá o kulturnosti nás lidí.“

V letošním X. ročníku soutěže se na prvním místě umístilo město Jeseník, které si odneslo putovní Křišťálovou popelnici se svým jménem a šek na 150 tisíc korun. Druhé místo získalo město Třinec, které obdrželo 100 tisíc korun.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena