Společnost ČEZ Distribuce vyměňuje v části Říčan elektrické vedení a opraví chodníky

2. 5. 2014

Na začátku dubna zahájila společnost ČEZ Distribuce, a.s. rekonstrukci stávajících rozvodů elektřiny v části ulic Táborská, Kyjevská, Bachmačská, Chodská, Smiřických, Dukelská, Krátká, Legií, Domažlická a Terronská. Zároveň dojde k opravám chodníků v místě výkopů a výsadbě květin. Rekonstrukce proběhne v pěti etapách a potrvá do poloviny července.

„Jde o další z velkých akcí na území našeho města, která povede nejen ke kvalitnější infrastruktuře, ale také ke zlepšení estetického dojmu v celé čtvrti. Zmizí nevzhledná spleť drátů a mnoho zbytečných sloupů, v mnoha ulicích v okolí druhé základní školy se elektrické vedení schová pod zem,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Říčany mají štěstí, tento projekt společnosti ČEZ Distribuce patří k největším v republice. Navíc jsme dojednali i rozsáhlejší opravy chodníků, především v Táborské ulici. Součástí stavby jsou i nové domečky na elektroměry u domů.“    

Životnost technického zařízení i legislativní důvody vedly společnost ČEZ k výměně stávajících rozvodů elektřiny a jejich přesunu z nadzemního vedení do podzemních kabelů. "Každé technické zařízení má svou životnost, před jejímž uplynutím je třeba ho rekonstruovat. To se týká i rozvodů elektřiny v městech a obcích, na jejichž území legislativa předpokládá, že v zastavěných částech se ruší stávající nadzemní vedení se sloupy a nástřešáky a nahrazují se podzemním kabelovým vedením. Díky tomu dochází nejen ke zlepšení kvality a větší bezpečnosti dodávky, ale na ulice je i hezčí pohled," vysvětluje Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní a střední Čechy.

"Celá akce se začala plánovat v roce 2010, projekt se připravil v roce 2011. Město se k projektové dokumentaci vyjádřilo a stanovilo určité podmínky. V případě vstupu do asfaltového chodníku se musí chodník opravit v celé šíři, aby nevznikaly různé záplaty. Město také nepovolilo překop nově položených asfaltů a použije se podvrt komunikace. Po celé rekonstrukci nám nejen zmizí řady betonových sloupů, ale položením kabelů do země se předchází různým poruchám na NN vedení z důvodů povětrnostních podmínek," shrnuje místostarostka Karla Egidová /ODS/.

Rekonstrukce je vzhledem k velkému rozsahu stavby rozdělena do pěti samostatných etap a potrvá do poloviny července. Nejdříve se pod zemí vybudují nová elektrovedení, a poté se nad nimi opraví chodníky i ulice a oživí zelené plochy. "Snažíme se pochopitelně „rozkopávání“ chodníků omezit. Tam, kde je to možné, se kabely ukládají do zelených pásů. Někde se úpravy dotknou jen jedné strany komunikace, jinde obou," připomněl Martin Sobotka.

Podle investora je kvůli překopům komunikací na některých místech částečně omezena průjezdnost. "Po dohodě s oddělením dopravy města Říčany nebudeme ulice zcela uzavírat, přinejhorším bude nutné projíždět kyvadlově, vždy ale zůstane průjezdný alespoň jeden pruh," upřesnil mluvčí Skupiny ČEZ.

I. etapa - 1. 4. - 20. 4. 2014
První část oprav se dotkla části ul. Táborské (v úseku mezi ul. Smiřických a Zborovská), dále ulic Kyjevská, Bachmačská, Chodská a Na Skalách.

II. etapa - 20. 4. - 30. 4. 2014

Během druhé fáze se opravy přesunuly do části ulic Legií a Domažlická, obě v úseku od křižovatky s ul. Smiřických po Bezručova.

III. etapa - 30. 4. - 30. 5. 2014

Po celý květen budou probíhat stavební práce v ul. Terronská, v části ul. Dukelská (po křižovatku s Bezručovou), v části ul. Domažlická (v úseku mezi ul. Terronská a Legií v délce cca 300 m), v části ul. Legií (v úseku mezi ul. Terronská a Dukelská), v části ul. Táborské (v úseku mezi ul. Šumavská a Topolová), v části ul. Bezručovy a v ul. Krátká.

IV. etapa - 30. 5. - 20. 6. 2014

Čtvrtá etapa bude zahrnovat rekonstrukci ulice Smiříckých v úseku od podjezdu pod železnicí po křižovatku s Bezručovou.

V. etapa - 1. 7. - 15. 7. 2014

Záverečné práce se budou týkat části ulice Bezručova v úseku od křižovatky s ul. Legií po křižovatku se Zborovskou.

 

Rozsáhlý projekt, jehož náklady přesahují částku 20 milionů korun, kompletně financuje ČEZ Distribuce, a.s. Za realizací stavby stojí společnost AZ Elektrostav, a.s. Město by mělo zabezpečit především sadové úpravy. „K Táborské ulici patří tradičně rozkvetlé pivoňky, chceme jich vysadit v této ulici mnohem víc. Doufám, že to obyvatelé ocení,“ zakončuje starosta Vladimír Kořen, který po rozhodnutí městské rady dostal nově do své kompetence i péči o zeleň v Říčanech.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena