Stolní tenisté úspěšní u partnerských měst v zahraničí

31. 5. 2024

 

Říčany mají sedm partnerských měst v Evropě v rámci tzv. twinningu, kdy je možnost využít spolupráce a výměnu zkušeností, ať už jde o vedení města, školy, kulturní a sportovní spolky, popřípadě další organizace. Je vůbec možné, aby nějaký spolek spolupracoval se všemi partnerskými městy? Ano, stolní tenisté to letos dotáhli. Využili jsme tak v květnu pozvánku z německého Grabowa k přátelskému zápasu. Tuto spolupráci jsme předjednali loni na podzim v Říčanech na konferenci partnerských měst. Když to shrnu, naše spolupráce začala v německém Borkenu (2015), dále pak s anglickým Whitstable (2016), následoval dánský Albertslund (2017), potěšila nás cesta TGV do francouzského Dainville (2018), poté jsme hráli ve Švédsku v Mölndal (2019). Odobí covidu spolupráci mírně přibrzdilo, ovšem loni to byl polský Opatowek (2023) a letos již zmíněný Grabow (2024). Máme tu výhodu, že stolní tenis hrají ve všech městech ze seznamu.

Grabow je velmi dobře dostupný z Prahy vlakem, protože leží na hlavním koridoru přesně mezi Berlínem a Hamburkem. Má také zajímavou historii – letos zde oslavili 750 let výročí založení města. Centrum se vyznačuje typickými hrázděnými domy z 18. století, v okolní zástavbě je znatelný ráz cihelných domů. Starý mlýn na řece Elde již není funkční a nyní vedení města řeší, jak s touto památkou naloží. Poutavá přednáška od paní průvodkyně byla plná zajímavostí, potěšila nás i návštěva muzea. Grabow měl trochu smůlu, že byl součástí Východního Německa po 2. světové válce, chybělo 20 km na Západ, ale místní lidé nemohli ovlivnit rozhodnutí politiků. Po sjednocení Německa velká část mladé generace odešla západním směrem za vyššími výdělky. Opačně to měla naše průvodkyně, která pochází z Hamburku, ale zde našla svůj klid.

Při zápase stolního tenisu vládla výborná atmosféra, na 4 stolech hrály na každé straně 2 družstva, za nás nastoupilo celkem 13 hráčů. Herně jsme prokázali vyšší úroveň našeho klubu a zvítězili v celkovém poměru 25 : 15. Zápas si také užili naši mládežníci, kteří se této akce účastnili a sbírali další zkušenosti a nové zážitky. Po zápase bylo připravené menší pohoštění od domácích a proběhla diskuse o trendech v našem sportu, mládeži a rozvoji stolního tenisu a pozvali jsme naše nové přátele do Říčan.

Závěrem bychom rádi poděkovali vedení města Říčany včetně komise pro partnerská města za podporu těchto programů, které spojují lidi a slouží k poznávání a výměně zkušeností. Můžeme jen doporučit ostatním.

 

Vratislav Valenta
TTC Říčany v rámci TJ Tourist, z. s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena