Tanec na hraně možností

18. 2. 2014

Nedostatek míst ve školkách, ve školách, rozbité a zacpané ulice, přehlcená kanalizace, přeplněné čekárny u doktora, málo parkovacích míst….. Všechny tyto negativní jevy mají společný původ. Říčany jsou atraktivní město, kde by chtěly žít tisíce lidí. Radnice v letech 1998-2010 otevřela tomuto zájmu dveře dokořán.

Územním plánem a jeho úpravami se umožnil růst města až na 20 000 obyvatel. Majitelé polí začali dělit pozemky, stavebníci a developeři stavět a lidé se stěhovat. Nároky na veřejné služby narůstaly, ale daňové výnosy z přílivu obyvatel na výstavbu nové městské infrastruktury nestačily. Město se muselo výrazně zadlužit a splátka 50 milionů korun ročně je daní ani ne tak za školu, která byla bezesporu potřeba, ale daní za rozmáchlé územní plánování. Tolik ve zkratce, proč je nutné usměrňovat novou výstavbu ve městě. Každý nový bytový dům má vliv na kvalitu života v Říčanech. Zavřít otevřené dveře je ale velmi náročné a stojí to mnoho sil. Na mnohé pozemky byly vydány před mnoha lety stavební uzávěry, záměry investorů zpomalila realitní krize, i tak ale existují velké projekty schválené a povolené bývalým vedením města, které se takřka nedají zrušit.

 

  

 

1.       Bydlení u jezera 2

Počet domů

5

Počet bytů

15

Datum vydání územního rozhodnutí

19.1.2009

Datum vydání stavebního povolení

překročen termín výstavby

Stav

terénní úpravy

 

 

V těsné blízkosti kobercové výstavby nazvané Bydlení u jezera měl vzniknout  další developerský projekt společnosti RIM PROPERTY DEVELOPMENT s.r.o. Nestaví se, přičemž územní rozhodnutí bylo zrušeno. Po letech soudů loni na podzim přišel verdikt, že při rozhodování státní správa porušila zákony. Stavební úřad v Říčanech neoprávněně vyloučil občanské sdružení Fialka z řízení a kraj jeho jednání v odvolání nerozporoval. Jestli to ale výstavbu definitivně zastaví, není jasné. Navíc skončila společnost RIM PROPERTY DEVELOPMENT s.r.o. v exekuci a pozemky byly předmětem dražby.

 

 

 

 

2. Bytový dům ASIMO

Počet domů

1

Počet bytů

9

Datum vydání územního rozhodnutí

11.9.2009

Datum vydání stavebního povolení

4.8.2010

Stav

postaven skelet

 

Bytový dům ASIMO u silnice 101 se již staví. Povolení města a úřadů dům získal už v roce 2009, celý příběh je o to smutnější, že v té době se na investory nevztahovaly příspěvky na infrastrukturu a město tak přišlo o částku přes 1 milion korun. Dala by se z toho opravit třeba nedaleká Nedbalova ulice. 

 

 

 

3.       Bytový komplex Olivova- Pomezní

Počet domů

4

Počet bytů

56

Datum vydání územního rozhodnutí

Nebylo vydáno

Datum vydání stavebního povolení

Nebylo vydáno

Stav

projekt může být realizován až po rozšíření ČOV

 

 

 

Takto vypadal projekt mezi Olivovou a Pomezní ulicí, který v roce 2007 projednávala Rada města Říčany. Projekt po volbách v roce 2010 prošel mnoha změnami až do podoby studie z roku 2013. Ve studii jsme prosadili podmínku, že výstavbu bud možné realizovat až po rozšíření říčanské čistírny odpadních vod.

 

 

 4. Byty Voděrádky

Počet domů

8

Počet bytů

48

Datum vydání územního rozhodnutí

5.9.2008

Datum vydání stavebního povolení

investor prodloužil

15.1.2014

Stav

projednává se změna na dům seniorů

 

Projekt sídliště ve Voděrádkách byl jedním z dalších velkých developerských projektů. O projekt usilovala společnost Canaba, která chtěla původní záměr rozšířit ještě o jeden dům. Z projektu nakonec sešlo, společnost se nedokázala vyrovnat s podmínkami města. Nyní se projednává změna záměru na pečovatelské bydlení pro seniory.

 

 

 

 

           5. Bydlení v Alejích 2. část

Počet domů

3 nepostavené celkem 6

Počet bytů

47 nepostavených celkem cca 120

Datum vydání územního rozhodnutí

3.5.2006    

Datum vydání stavebního povolení

2009

Stav

soud zrušil ÚR, probíhá řízení o zrušení st. certifikátu

V dlouhodobém sporu je jasno. Soud rozhodl, že bytový komplex Bydlení v Alejích vzniká v rozporu s územním plánem města. Domy mají být nižší a územní plán počítá u Fialky s mnohem většími plochami zeleně. Město požádalo stavební úřad o zahájení řízení o odstranění stavby. Nejde o to zbourat stávající domy, ale zabránit další výstavbě. Investor totiž plánuje na tomto místě vystavět ještě další tři domy, z nichž jeden blok výrazně změní stromořadí jak na Cestě Svobody, tak lipovou alej v ulici Politických vězňů. Na protilehlé straně Cesty svobody, kde bylo investorem společností RIM v roce 2006 slibováno parkoviště, se podařilo zabránit výstavbě ještě dalších tří bytových domů nazvaným Rezidence Viola. Celá oblast přitom potřebuje několik desítek parkovací míst.  

 

 

           6. Byty Říčany

Počet domů

4

Počet bytů

68

Datum vydání územního rozhodnutí

9.10.2009

Datum vydání stavebního povolení

9.11.2010*

Stav

prodej projektu

*zajímavá shoda okolností, starostou jsem se stal 10.11.2010

V blízkosti tří bytových domů u Rooseveltovy ulice hodlal investor vystavět další 4 domy pro bydlení i pro podnikání. Zasáhla realitní krize a již několik let je nerealizovaný projekt v nabídce realitních kanceláří.

 

Vybral jsem 6 nejvýraznějších projektů, které byly připraveny k výstavbě a odsouhlaseny předešlým vedením města ještě před mým nástupem na radnici.  Celkem jde o několik set bytů pro odhadem 1000 nových obyvatel, kteří by zcela určitě vyžadovali další služby /školky, školy, ulice, kanalizaci/. Developeři často zahraniční byty prodají a odejdou. Jenže Říčany na takový příliv nemají ani peníze ani sílu.  V novém územním plánu chceme podmínit další rozvoj rozšířením kapacity ČOV. Naše město tančí na hraně a děkuji všem, kteří pomáhají masivní výstavbě přivřít dveře.

Vladimír Kořen

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena