V rondelu nádraží se postaví čekárna, infostánek a pracoviště Městské policie

14. 2. 2014

Město Říčany se již dlouhodobě snaží zkulturnit interiér rondelu nádraží ČD. Během jara tak konečně dojde k realizaci vestavby stávajícího rondelu, která bude zahrnovat čekárnu pro cestující, infostánek města a detašované pracoviště Městské policie Říčany. Cílem projektu je zlepšení komfortu pro cestující a jejich bezpečnosti.

Navrhovaná stavba je vestavbou do geometrického středu kruhové stavby stávajícího rondelu, který zakončuje podchod/příchod k vlakům na severovýchodní straně kolejiště. Objekt zastřešuje plochá střecha doplněná o nástavbu strojovny VZT. Ta je krytá zakřivenými reklamními panely a příhradovou konstrukcí, jež slouží jako světelná rampa pro přilehlý prostor cyklostojanů.

„Jde o křižovatku, kterou prochází velké množství obyvatel i návštěvníků Říčan a přiznejme si, že Říčany přišly o krásné nádraží a cestující o určitý, byť omezený, komfort,“ rozhodně podporuje investici Zdeněk Hraba /Klidné město/ a dodává: „Navíc je prostor strategický z hlediska bezpečnosti.“

Projekt architektonického studia Prague Architects s.r.o. počítá s realizací čekárny pro cestující doplněnou o infostánek města Říčany a Městské policie Říčany. Hlavním účelem stavby je vytvoření důstojného prostředí pro obyvatele a cestující Českých drah a zároveň rozšířením zázemí nádraží.

"Čekárna s cca 30 místy k sezení bude vytápěná a klimatizovaná s předpokladem využívání hlavně v zimních měsících. Místnost městské policie bude sloužit jako občasná služebna a dohled nad prostory nádraží. Informační kancelář bude poskytovat informace pro cestující. Přidanou hodnotou vestavby bude zamezení vandalismu a sprejerství, které se v těchto prostorech velmi rozmáhá," říká vedoucí oddělení investic Alice Štěpánková.

V rámci projektu se nepočítá s výstavbou nových toalet pro potřeby cestujících. Pro cestující a personál vestavby budou využity stávající veřejné toalety v prostorách prodejny PONT.

Pracoviště Městské policie povede k vyšší bezpečnosti

Provoz na novém pracovišti MP bude vycházet z aktuálních potřeb, zejména se zaměří na problematické časové úseky, kdy je větší riziko porušování veřejného pořádku. Strážníci budou na místo docházet na určitou dobu, sledovat zde veškeré kamerové body ve městě a průběžně provádět obchůzku nejbližšího okolí.

"Umístění městské policie v této lokalitě je velmi strategické z pohledu prevence bezpečnosti a je i tak trochu nadčasové v době, kdy je naše nádraží opět častěji využíváno, a je tak jednou z bran do města," vysvětluje vedoucí říčanských strážníků Václav Řezáč.  

"V místě dojde ke zvýšení činnosti MP s využitím zázemí pro další aktivity, včetně kamerového dozoru a možnosti kontaktovat strážníka přímo na pracovišti. Činnost se bude průběžně vyhodnocovat a nastavovat tak, aby odpovídala danému účelu," dodává Václav Řezáč s tím, že současně s vestavbou rondelu dojde i k zvýšení počtu strážníků.

Informační panely, které jsou výrazným prvkem architektonicky jednoduché vkusné stavby, zlepší orientaci na nádraží a budou propagovat naše město.

V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Dokončení se předpokládá v červnu 2014, kdy dojde k uvedení do zkušebního provozu a následně po půl roce by měla proběhnout kolaudace. Město uvolnilo na tuto stavbu cca 3,8 milionu korun ze svého rozpočtu.

V rámci další etapy oživení prostoru v rondelu město chystá ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK vymalování poničených stěn.

Adéla Michalová
tisková zpráva města Říčany

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena