Vánoční koncert ZUŠ s Říčanským komorním orchestrem

28. 11. 2013Vážení přátelé, zveme vás na poslední koncert věnovaný 60. výročí založení ZUŠ Říčany v roce 2013.

Tentokrát jsme si přizvali ke spolupráci Říčanský komorní orchestr s dirigentem Pavlem Chovancem a dva výjimečné sólisty.

ŘKO je náš dlouholetý partner, se kterým pravidelně spolupracujeme na různých projektech.

Spolupráce si velmi vážíme a tudíž nám přišlo samozřejmé, že orchestr zahrneme i do výročních oslav.

Naši žáci a učitelé pravidelně vystupují s ŘKO jako sólisté i jako výpomoc v orchestru.

I při tomto koncertě zasednou k pultům učitelé ZUŠ a bývalí žáci, kteří se hudbě věnují buď profesionálně, nebo amatérsky, aby posílili zvuk ŘKO.

A aby koncert byl opravdu výjimečný, pozvali jsme k účinkování dva skvělé sólisty. Jako první se představí Petr Sinkule, klarinetista České filharmonie a bývalý žák ZUŠ Říčany, absolvent klarinetové třídy p. uč. R. Krauseho, který přednese za doprovodu orchestru Koncert Es dur pro klarinet, op. 36 Františka Kramáře.

Jako druhý sólista v programu vystoupí violoncellista Petr Nouzovský, kterého snad kulturní veřejnosti ani nemusím představovat. Pro vystoupení v Říčanech si připravil Koncert C dur pro violoncello a orchestr, op. 27 Pavla Wranitzkeho.

Vedle těchto stěžejních děl klasické hudební literatury uslyšíte ještě Smyčcový kvintet č. 2 Josefa Myslivečka.

A protože je tento koncert zařazen do programového listu 5. ročníku festivalu Eduarda Nápravníka, který probíhá na území celé České republiky od srpna 2013 do února 2014, nesmí chybět ani skladba tohoto autora, který prožil většinu svého života v Rusku, kde si vytvořil mezi zdejší hudební elitou významné postavení. Bohužel v naší hudební literatuře se jeho skladby vyskytují velmi zřídka. V Říčanech uslyšíme jeho skladbu Serenata, op. 16 – Allegro vivace poprvé a v orchestru to bude Nápravníkova říčanská premiéra.

Koncerty se uskuteční v Říčanech v Kulturním centru Labuť 10. 12. 2013 od 19.30 a v

Benešově v Aule Gymnázia, 17. 12. 2013 od 19.30.

Koncert se uskutečňuje za finanční podpory města Říčany. Velmi děkujeme za finanční podporu organizátorům festivalu Eduarda Nápravníka.

Kdo pravidelně navštěvuje naše slavnostní koncerty už ví, že každý koncert k našim ,,šedesátinám“ je svým způsobem výjimečný. I tento koncert slibuje nevšední zážitek, proto si jej nenechte ujít. Přijďte, těšíme se na vás!

 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena