Klub šachistú Říčany, 1925

25. 11. 2013

Z mistrovství Čech na MČR

V Hrdoňově, v blízkosti lipenské přehrady, se od 26. 10. do 2. 11. 2013 konalo mistrovství Čech mládeže 16 let. Cesta na toto mistrovství není vůbec lehká a probojovat se mezi nejlepší padesátku hráčů v kategoriích 12, 14 a 16 je dosti dlouhá. Nejdříve musíte postoupit z Regionální žákovské ligy (u nás 8 turnajů), a poté uspět v krajském dvoudenním finále. Postupových míst je málo, dětí hodně.

Nicméně na mistrovství Čech se probojovala řada našich dětí, a jaké byly ambice? Podle nasazení měl Martin Vystrčil skončit těsně za postupovými místy. Ostatní postoupit neměli. Výsledek byl ale neočekáván.

 

V kategorii do 14 let postoupil ze 4. místa Martin Vystrčil. Stejně tak v kategorii do 12 let postoupil ze 4. místa Dan Žák. Oba se tak probojovali na finále MČR mezi 24 nejlepších hráčů Čech a Moravy.

Umístění dalších našich reprezentantů:

-       kategorie H 14 – Marek Otruba, 29. místo, ačkoliv byl až 49. nasazený. Michal Pastrnek až 46. místo.

-       Kategorie H 12 – Pavel Kurek až 49. místo.

 

Děvčata v tomto mistrovství, na rozdíl od MČR, hrají s chlapci. Naše stálice vybojovaly dvě stříbrné medaile. V kategorii do 14 let Anna Zlámaná a v kategorii do 12 let Julie Vilímová. Výsledek Julie byl vynikající, protože by se dostala na MČR i mezi chlapci. V této kategorii startovala ještě Kristýna Otrubová, která skončila na 6. místě.

 

Na MČR s dětmi odjeli jako vedoucí výpravy Marie Jiroušková a jako šéftrenér Evžen Pospíšil. Oběma patří poděkování. Týdenní akci jsme plánovaně využili též jako soustředění dalších našich talentů, kteří si pak mohli zahrát i vedlejší turnaj. Soustředění bylo podpořeno grantem města Říčany. Včetně trenérů a doprovodů se akce zúčastnilo přes 450 účastníků.

 

Jaroslav Říha

 

 

Vánoční bleskový turnaj

Zveme všechny zájemce šachové hry na nejatraktivnější formu šachu – 5minutové bleskovky. Turnaj se hraje v MěKS v 2. patře, v pátek 27. 12. od 18.00 hod. Startovné je cena v minimální hodnotě 50 Kč.

Krásné svátky a především hodně zdraví a sil do roku 2014 přeje Klub šachistů Říčany 1925.

 

 

Mistrovství Čech nejmladších

V Hrdoňově, v termínu 16.-18.11., se hrálo i M Čech nejmladších dítek. Jednalo se o kategorie do 8 a 10 let. Hrálo se podobně jako u starších dětí na 9 kol, ale tempo bylo výrazně rychlejší.  Chlapci v kategorii do 10 let si museli účast vybojovat, do 8 let se jednalo o volně přístupné MČ.  Naše účast byla početně slušná, ale nakonec neodjelo naše největší želízko, Kateřina Pastrnková z důvodu nemoci.

Nejlepší výsledek v kategorii do 10 let zaznamenal Šimon Jiroušek, který skončil na 26. místě. Kategorii ale může hrát ještě příští rok. Pavel Zemen skončil na 32. místě a  34-tý byl Martin Mačok. V kategorii dívek se přeci jen ale medaile do Říčan urodila. Gratulujeme Karolíně Kořenové z ŠO Figurka Říčany, která skončila na 2. místě..   Monika Strnadová skončila na 13. místě.

Do  kategorie do 8 let se přihlásilo 32 dětí. Nás zastupoval teprve 5-ti letý David Kudrna, který skončil na 31. místě. Ještě lepší byl stejně mladý Václav Kořen z ŠO Figurka Říčany, který skončil na 27. místě. Hezké umístění zaznamenal o rok starší Jáchym Šmolík z ŠO Figurka, který skončil na 18. místě.

 

Jaroslav Říha

Všechny mladší i starší žáky můžete vidět v Říčanech dne  21.12. v MěKS , kdy pořádáme  Regionální žákovskou ligu.  Vstup je volný a podívat se můžete v . čase od 9.00-15.00 hod.

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena