Žijeme Říčany

30. 6. 2024

Navýšili jsme počet i kol i stanic

I vzhledem k plánované uzavírce Černokostelecké jsme navýšili počet sdílených kol. V Říčanech, ale i v Pacově a ve Strašíně si můžete půjčit celkem sedmdesát kol. Počet stanic jsme zvýšili na třiatřicet – dokončujeme nová stanoviště v Jažlovicích a v ulici Wolkerova, a připravujeme stanici u skateparku v Industriálním parku pod OC Tesco. Stále platí, že prvních patnáct minut je zdarma. Náklady hradí město a společnost Contera, která bikesharingovou službu dlouhodobě podporuje (a za to děkujeme). Každých dalších 30 minut stojí 30 korun (taxa na celý den je 300 korun). Kola jsou vybavena GPS s funkcí SMARTlock, která umožňuje jejich monitoring a uzamčení v případě krádeže.

Bikesharingovou službu pro Říčany zajišťuje firma Nextbike, která sdílená kola provozuje i v dalších městech, včetně Prahy. Další informace, ceník a mapu stanovišť s aktuálním přehledem počtu kol najdete na adrese https://www.nextbikeczech.com/mesto/ricany.


Sousedské grilování na Olivovně

Ve středu 5. června proběhlo setkání vedení města v čele se starostou Davidem Michaličkou s obyvateli na Olivovně nad plánovanou studií revitalizace sídliště v části ulic U Vodojemu, Bezručova a Baarova. Architektonická studie má oživit prostor sídliště vybudovaného v 70. letech 20. století a aktualizovat technicky i koncepčně veřejný prostor do současného standardu.

Navržené úpravy, které zahrnují například navýšení parkovacích míst, výsadbu zeleně, vybudování pěších cest, novou trafiku s posezením nebo třeba prostor kolem trafostanice, podrobně vysvětlili architekt města Petr Frank a zpracovatel studie Michal Šiška. Ti s občany prošli jednotlivá místa i v rámci komentované prohlídky. Na základě připomínek rezidentů, které posoudí a vyhodnotí architektonická kancelář, bude studie upravena.


Cesta u Borováku

Opravena je stezka vedoucí od lesa k sídlišti Olivovna. Lidé už nemusejí obcházet rozblácené úseky. Úprava cesty má však také své odpůrce, kteří jsou pro zachování přírodního stylu. Správa lesů také pokácela velký smrk, který byl prý vadný a nebezpečný, ale mrzí nás to a je to škoda. Věříme, že až cesta zapadá jehličím a okolní zeleň (kterou zasáhl kůrovec) povyroste, bude cesta vypadat přírodněji a do okolí zapadne.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena