Zprávičky z MŠ U Slunečních hodin

30. 6. 2024

Květen a červen máme všichni moc rádi. Počasí už je teplé, takže většinu času se snažíme trávit s dětmi venku. V tuto dobu podnikáme často půldenní nebo i celodenní výlety. Třídy Včeliček a Motýlků se letos vypravily na celodenní výlet do Zvířátkova v Olešné u Hořovic, kde je útulek a zoopark. Menší zoo slouží jako útočiště pro nemocná nebo nějak znevýhodněná zvířátka. Děti si zde mohly nakrmit opičky, prohlédly si surikaty, pohladily agamu, lamu a mnohá další zvířátka. Trpělivý poník je povozil a ukázal jim okolí z výšky svého hřbetu. Ve Zvířátkově se dětem i nám učitelům moc líbilo. Děti ze Žabek a Kuřátek si užily výlet na tehovskou farmu, kde si prohlédly a pohladily krávy a telátka, králíčky, kuřátka s housátky a prasnici se selaty. Na závěr pak ochutnaly tehovský tvaroháček. Poslední výlet byl celodenní, do Mnichova Hradiště, s pohádkovou prohlídkou zámku, s divadelním představením O Zlatovlásce a výtvarnou dílnou. A samozřejmě jsme se těšily i na zahradní slavnost se šaškem a slavnostním rozloučením s předškoláky, kteří půjdou po prázdninách do školy.

Všechny třídy také v tuto dobu chystají překvapení pro předškoláky – přespání dětí ve třídě nebo nocování ve stanu na školní zahradě. Přespání je spojeno s programem, který připravují paní učitelky. Letos děti zažily Pohádkové nocování se skřítky, proměnily se v indiány nebo se ocitly na Safari ve školce. Program byl obohacen o muzejní noc se středověkými písněmi, tanci, ohňovou show, cestou za pokladem a táborákem s opékáním buřtů.

S písničkou utekl školní rok rychle dětem v Beruškách. I moto třídy Berušek je písničkové: Zpíváme si zvesela, zpíváme si rádi, každá hezká písnička ke zpěvu nás svádí. Uplatňujeme je v průběhu celého dne. Cílem je rozvoj hudebnosti dětí. Základ tvoří lidové písně, které postupně doplňujeme umělými. K rozvoji rytmického cítění využíváme říkadla Poslouchej, pozor dej, to co slyšíš zatleskej. Vyvrcholením hudebních aktivit je účast vybraných dětí na soutěži Pěvecké mládí, ve které i letos naše děti obsadily v hodnocení nejvyšší místa.

Děti z Rybiček a Zajíců také rády zpívají a byly potěšit písničkou seniory ve Voděrádkách a zazpívaly hasičům ke 150. výročí dobrovolných hasičů. Jsou také zkušení pěstitelé. Na zahradě sklízejí už hrášky, rajčata, dýně, okurky, a dokonce i melouny. Starají se také o kohouta a slepičku, která nám snáší vajíčka.

Na jaře se učitelky naší školky účastnily v KC Labuť konference Tvořivá školka. Zde převzaly od zástupců muzea Říčany certifikát Tvořivá školka. Ocenění si velmi vážíme a věříme, že naše školka bude i v budoucnu pro děti místem, kde se mohou rozvíjet tvořivou hrou.

Kolektiv učitelek z MŠ U Slunečních hodin

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena